5G in Zwitserland: van koeien tot bedrijfsnetwerken

Door Zwitserse koeien met 5G te verbinden wordt hun gezondheidstoestand in real time gecontroleerd. De technologie wordt in het land eveneens aangewend in ziekenhuizen. De klemtoon ligt nu bij het uittesten van prive 5G netwerken in bedrijven buiten de telecom operatoren om.

In het bucolische Zwitserse gehucht Taenidon hebben de koeien in plaats van een bel een met 5G verbonden nekband. Daar heeft de Zwitserse operator Sunrise een abdij geconverteerd tot testboerderij waar Huawei het 5G draadloos netwerk uittest. Alexander Lehrman van Sunrise legt uit dat de technologie de boeren in staat stelt volledige controle en inzicht te krijgen in de gezondheidstoestand van hun beesten.

De koeien eten, slapen en bewegen onder toezicht van bewakingscamera’s. Hun melkproductie, gezondheid en andere gegevens worden 100 maal sneller doorgegeven dan met de huidige netwerken en die data worden verwerkt in real time.

Sectoren

Eenheden van de Zurich luchthaven, de Post & Spoorwegen tot Nestle en Zurich Insurance Group werken samen of zijn dat van plan te doen met Sunrise waarvan Huawei de exclusieve leverancier is. De Zwitserse regering beoordeelt Huawei neutraal en kwam volgens Sunrise CEO Andre Krause tot het besluit dat er geen beduidende risico’s verbonden zijn aan de technologie. Zwitserland was het eerste Europese land dat een commercieel 5G netwerk had voor personen

Het land dat geen deel uitmaakt van de EU hoeft zich bijgevolg niet te houden aan de 5G-toolbox die eventueel niet Europese leveranciers zou kunnen weren.

Zwitserse verzekeraars en farmaceutische bedrijven testen Huaweis 5G netwerk en ook met ABB heeft Huawei een partnerschap om partners concurrentiële bedrijfsplatformen aan te bieden. Lehrman zegt dat banken nog niet meedoen. Wel is Sunrise aanwezig in Zwitserse ziekenhuizen. Naar verluidt is ook operator Swisscom de industriële 5G technologie aan het testen maar vertelt niet met welke leverancier. Operator Salt werkt met Nokia.

Privé netwerken

Deloittes directeur telecom Duncan Stewart verwacht dat binnenkort ‘Radio Network Antennas’ (de technische naam van privé-netwerken) gemeen goed worden in bedrijven, kantoren, hospitalen e.d. De machines, robots, sensoren, camera’s en turbines zullen allemaal verbonden worden met IoT-apparatuur die enkel werken in privé 5G-netwerken. Hij voorspelt dat tegen 2030 alle bedrijven van meer dan 10.000 werkers privé netwerken zullen hebben. Naar verluidt werkt de haven van Rotterdam hierin samen met KPN/Huawei. In Duitsland wordt ook 5G in de bedrijven prioritair gesteld en dit buiten telecom operatoren om. Bosch werkt met Nokia, Siemens met Qualcomm en ook Volkswagen bouwt een dergelijk privé netwerk uit.

SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.