Westerse innovatiecentra als brug naar lokale ontwikkelaars

Apple heeft aangekondigd zowel een onderzoek- en ontwikkelingscentrum te openen in Beijing als te Shenzhen. Doel is aansluiting te vinden met het bruisend lokaal wereldje van programmeurs. Ook het nieuwe Qualcomm innovatiecentrum te Shenzhen is gericht op technologische hulp aan lokale ondernemingen.

cookzhangaoli

Applebaas Cook en vicepremier Zhang Gaoli


Een eerste O&O centrum komt er nog dit jaar in Beijing, beloofde Apple CEO Cook aan vicepremier Zhang Gaoli. het centrum zal 100 miljoen eigen kapitaal hebben, de investeringen lopen uit tot 300 miljoen, krijgt 500 personeelsleden en zal gevestigd zijn in Wangjing. Het initiatief kwam er op het ogenblik dat de Apple-omzet in de regio Groot-China ernstig daalde, niet in het minst door concurrentie van lokale smartphone producenten als Huawei en Oppo. Apple telt al 9000 personeelsleden in China waarvan de helft werkt in de winkels. De voorbije 4 jaar heeft de Amerikaanse gigant zijn Chinese vestigingen verdubbeld tot 45 en de bedoeling is nu de operaties uit te breiden met onderzoek.  Jaarlijks spendeert Apple nu $ 10 miljard aan O&O of zowat 6 % van de omzet. In mei beloofde Apple ook $ 1 miljard te zullen investeren in de taxioproepdienst Didi Chuxing wat op termijn misschien kan helpen bij het ontwikkelen van een eigen auto. Eerder op het jaar werden Apple’s iTunes films en iBooks services in China geblokkeerd.
Het nieuwe centrum wil vooral de relaties verbeteren met lokale partners en universiteitenapplelogo. China vormt bij Apple ook de focus qua milieu-inspanningen. Nog vorige week beloofde leverancier Lens Technology, die glas vervaardigt dat 100 % van zijn elektriciteit zal komen van windenergie. Hoe dan ook voor Cook is China een opportuniteit op lange termijn. Bij zijn recent bezoek aan Shenzhen ter gelegenheid van de National Public Innovation Week beloofde hij ook daar een O&O-centrum te zullen oprichten ter ondersteuning van de 200.000 lokale banen tussen geavanceerd maakwerk en de groeiende apps economie. Hij hoopt er de pool van lokale ontwikkelaars te steunen en te stimuleren. De nadruk op het centrum te Shenzhen ligt op software terwijl die in Beijing ligt op PC hard- en software, audio-en video uitrusting, consumentenelektronica, telecom- en andere geavanceerde technologieën.

Qualcomm

frank-meng-qualcomm

Frank Meng


Chipproducent Qualcomm is al 20 jaar aanwezig in China en heeft twee onderzoeks- en ontwikkelingscentra, namelijk te Beijing en Shanghai.  Deze centra zijn  vooral opgericht om de eigen technologie te ontwikkelen en te promoten voor de lokale markt. In tegenstelling hiermee werd in Shenzhen een innovatiecentrum opgezet dat technologische steun wil verlenen aan Chinese ondernemingen met een focus op het ‘internet of things’. In het centrum komt bijvoorbeeld ’s werelds leidende elektromagnetische testuitrusting: het zal testdiensten verlenen aan innoverende bedrijven om zo kosten te besparen en hun internationale concurrentiepositie te versterken.
Voorzitter Qualcomm China Frank Meng legt uit: ‘Shenzhen beschikt over een sterk innoverend vermogen‘. Door de accumulatie over de jaren van technologie, kapitaal en talent verwacht hij de komende jaren verschillende Chinese premières in robots, virtuele realiteit e.a. Hij wil bijgevolg met het opzetten van het innovatiecentrum de samenwerking verdiepen met de lokale innoverende bedrijven om gezamenlijk vooruit te gaan. Het centrum zal ook kapitaal verschaffen aan innoverende KMO’s/MKB’s uit Shenzhen en Guangdong. Reeds in juli 2014 zette Qualcomm $ 150 miljoen opzij om Chinese startups van fondsen te voorzien. Zo kunnen hun creatieve ideeën beter in werkelijkheid omgezet worden.
Bronnen: China Daily, en.ce.cn.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *