Wie is Zhang Yin?

Zhang Yin is de rijkste selfmade vrouw ter wereld. Ze wordt wel eens de koningin van het karton genoemd, omdat haar imperium gevestigd is op het ophalen van papieren afval uit de Verenigde Staten, waarvan in China papier en karton gemaakt worden. Nadien wordt dit opnieuw gebruikt om Chinese producten in te verpakken voor export, waarna de cyclus opnieuw begint.

Rijkste self-made woman

Rijkste self-made woman


Zhang, geboren in een gezin uit Heilongjiang, is gewoon om hard te werken. Haar vader was een officier bij het leger. Enkel tijdens de vakanties was er vlees bij de maaltijden. Zhang richtte in 1985 een papierhandel op nadat ze haar baan als accountant in Hongkong verloor omdat het bedrijf failliet ging. Zij startte met slechts 30.000 yuan die ze zelf had gespaard. In 1990 verhuisde Zhang met haar man naar Californië, waar ze startte met een papierinzamelbedrijf vanuit hun eigen appartement. Ze kochten overtollig papier op van vuilnisbelten om het vervolgens naar China te transporteren, waar het verwerkt werd tot verpakkingsmateriaal voor de almaar groeiende markt van Chinese verbruiksgoederen. Vuilnisbelten in de Verenigde Staten waren zeer tevreden met de verkoop van hun overtollige papier tegen een lage prijs. Het verschepen was ook goedkoop aangezien schepen die terugkeerden naar China bijna leeg waren nadat ze hun lading hadden afgeleverd in de Amerikaanse havens. Het bedrijf, American Chung Nam Inc. (ACN) is nu de grootste exporteur van overtollig papier in de Verenigde Staten.
In 1996 ging Zhang terug naar China om daar ‘Nine Dragons Paper’ op te richten. Twee jaar later breidde ze haar bedrijf uit in de richting van kartonproductie om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar verpakkingsmaterialen. Vandaag de dag is Nine Dragons Paper China’s grootste fabrikant van karton met een klantenbestand dat onder andere bestaat uit multinationals als Sony, Nike en Coca-Cola. De volgende stap was om het bedrijf te openen voor een beursgang waarbij de familie, bestaande uit Zhang, haar man en haar broer Zhang Chingfei, een aandeel heeft van 72 %. De aandelen werden in 2006 aangeboden op de Hongkongse markt en de aandelenprijs steeg met 40 % op de eerste handelsdag. Ondertussen steeg de waarde van de aandelen vier maal, waardoor die  meer dan 5 miljard $ bedraagt.  
Nu is Zhang de, op eigen kracht geworden, rijkste vrouw in de wereld. Ze is zelfs nog rijker dan de Amerikaanse talkshowpresentator Oprah Winfrey of de Britse schrijver J.K. Rowling, die de wereldberoemde Harry Potter-boeken heeft geschreven. Zhang vertelde Xinhua dat vooruitzien een sleutelrol heeft gespeeld in het succes van haar bedrijf. “Terwijl de meeste nationale fabrikanten gebruikmaakten van machines met een capaciteit van minder dan 50.000 ton, hadden onze machines een capaciteit van 200.000 ton. Wij hebben hogere doelen”.  Nu heeft de onderneming 11 gigantische machines die papier vervaardigen, 1 miljard $ inkomen en een nieuwe vestiging is in aanbouw nabij Shanghai. De winst steeg tot 175 miljoen $.  Nine Dragons investeert 2 à 3 % van de kosten van een project in het voorkomen van vervuiling. Voor de toekomst worden nog voor 800 miljoen $ investeringen gepland: ze wil van haar groep de grootste bruinkartonproducent maken ter wereld. In 2007 werd Zhang ook lid van de Consultatieve Commissie, de raadgevende kamer van China’s parlement.
Bronnen: radio86.com, Wikipedia, NYTimes
Enkele foto’s op You Tube

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *