Woedende bevolking in Fengxiang

Doktor onderzoekt kind op lood

Doktor onderzoekt kind op lood


Honderden woedende bewoners van het dorp Fengxiang in het kanton Changqing hebben de lokale zinksmelterij bestormd, nadat een 17-jarige leerling, die loodvergiftiging had, had gepoogd zelfmoord te plegen. De ouders hadden een bloedtest geweigerd omdat enkel testen voor kinderen onder de 14 gratis zijn. De jongere probeerde zich met pesticide van het leven te beroven. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en is buiten gevaar. Het nieuws verspreidde zich snel en honderden dorpsbewoners verzamelden zich rond de zinkfabriek. Tien vrachtwagens werden beschadigd en 100 politieagenten werden ingezet om de orde te handhaven. De Baojiburgemeester die aangeduid werd als hoofd van een nieuw team om de vervuiling te controleren, kwam ter plaatse en zei de verhuis van de bevolking te willen regelen en de medische problemen op te lossen door dialoog. De burgemester excuseerde zich nog en beloofde dat de fabriek enkel terug zou open gaan als de fabriek de normen zou naleven. Maandagnamiddag keerde iedereen terug huiswaarts.
In totaal 615 van de 731 onderzochte kinderen onder de 14 in het dorp hadden te veel lood in het bloed.  Van hen werden er 154 gehospitaliseerd.  Voor volwassenen werden nog geen maatregelen getroffen. Zaterdag zei de milieu-inspectie dat het loodgehalte in de omgeving van de fabriek zes hoger is dan op 350 meter afstand. De bewering dat de grond- en oppervlaktewaterhoeveelheden volgens standaard zijn, wordt met achterdocht bejegend door dorpelingen en internetgebruikers.
In de provincie Jiangsu werd bekend dat twee managers van een vervuilende fabriek veroordeeld werden tot 6 en 11 jaar respectievelijk. Hun onderneming in Biaoxin had gedurende 16 maanden een kankerverwekkende stof geloosd bij een waterbron die water levert aan 200.000 personen. In het verleden kwamen vervuilers er meestal van af met het betalen van een geldboete. De fabrieksbaas gaat in beroep.
Lees eerste bericht over loodvergiftiging in Pers bericht over vervuiling
Vervuilende fabriek in Biaoxin

Vervuilende fabriek in Biaoxin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *