Wordt Hainan China’s Hawaii?


China wil er alles aan doen opdat het tropisch eiland en provincie Hainan een exotisch toeristisch centrum zou worden tegen 2020. Hoewel de regering flink wat benodigde infrastructuur wil betoelagen, moet echter nog veel veranderen aan de kwaliteit van de dienstverlening zelf.
Het zuidelijk Chinees eiland Hainan is de enige tropische provincie en China wil er al een tijdje een soort Hawaii van maken. De troeven die Hainan heeft zijn zandstranden, kristalheldere zee en altijd zon gegarandeerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Chinese regering de toeristische nijverheid, die 8 % van het lokale BRP uitmaakt, wil optrekken tot 12 % in 2020. Daartoe heeft ze heel wat plannen. Dit gaat van ontwikkelen van tropisch fruit en aquacultuur in de landbouw, over het bouwen van een gediversifieerde hotelinfrastructuur  (van familiehotels tot superdeluxe), meer taksvrije zones, mogelijk een gedeeltelijk toelaten van spelen (op loterijen; geen casino of paardenrennen) tot en met de ontwikkeling van de financiële diensten en het noteren op de beurs van grote toeristische bedrijven. Ook zal het aantal landen waarvan toeristen geen visa moeten voorleggen van 21 landen worden opgetrokken naar 27.
Van de vele toeristen die het eiland ontvangt, zijn er echter 18 miljoen binnenlandse en maar 750.000 buitenlandse, meestal Russen en Zuid-Koreanen. Gouverneur Luo Baoming zucht dat er effectief problemen zijn van toeristen die afgetroggeld worden en geeft toe dat somtijds nepproducten verkocht worden of dat de dienstverlening pover is. In de Chinese pers duiken immers geregeld horrorverhalen op van toeristische groepen die plots door scrupuleloze operators gedumpt worden langs de kant van de weg, tenzij ze zwaar afdokken. Feit is wel dat zelfs indien de infrastructuur verbeterd wordt, dit tot weinig zal leiden indien de overheid er niet in slaagt de wanpraktijken efficiënt in te dijken. Naast het toeristisch aspect heeft de kwestie Hainan ook een politiek aspect: een reeks eilanden dieper in de oceaan worden door China beschouwd als deel van de provincie Hainan, maar worden ook opgeëist door andere landen, zoals Viëtnam.
Zie ook CCTV over geschiedenis Hainande plannen,  discussie-uitzending Dialogue (25 min)
Verder ook website  Boao-forum (tegenhanger Davos)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *