John Rabe: Nieuwe film over slachting van Nanjing (UPDATE)

Op 20 januari gaat in de Kinepolis bioscopen de Duitse film ‘John Rabe’ in première. Op 18 januari is hij ook al te zien in Lumiere te Brugge en op 19 januari in Utopolis te Turnhout.
De film van Oscarwinnaar Florian Gallenberger gaat voornamelijk over de massaslachting die de Japanners in 1937 aanrichtten in de stad Nanjing.
Het verhaal is gebaseerd op de acties van een aantal buitenlanders die in 1937 een deel van de bevolking van Nanjing beschermden tegen de Japanse terreur. Hoofdpersonage is John Rabe, nazi en directeur van Siemens China in Nanjing, die de wijk rond zijn woning weet te beschermen door de nazivlag te hijsen.
Rabe zou bij zijn terugkeer in Duitsland in 1938 problemen met de nazi’s krijgen, maar toch in 1945 door de Britten aanvankelijk als nazi vervolgd worden. Hij leefde verder op een klein Chinees staatspensioen en stierf berooid in Berlijn in 1950. Zijn stoffelijk overschot  werd in 1996 in China bijgezet in een herdenkingshal voor de massamoorden van Nanjing. In Duitsland kreeg hij pas erkenning in 2003.
De film viel al in de prijzen in Duitsland. Hij is ook verkrijgbaar op dvd of in boekvorm.
www.johnrabe.de

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.