Wu rondt EU-trip af zonder VK

De Europese trip van Wu Bangguo wordt afgesloten in Spanje zonder het geplande bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. China zegt het bezoek van zijn politieke nummer twee af omdat premier Cameron de dalai lama ontmoet heeft in Londen.
De op een na belangrijkste CPC-functionaris, Wu Bangguo, heeft het laatste deel van zijn Europese rondreis, namelijk zijn bezoek aan het Verenigd Koninkrijk afgelast. Wu is kwaad dat de Britse premier en vicepremier de dalai lama ontmoet hebben, ook al was het een privé-ontmoeting. De dalai lama was in Londen om de Templetonprijs te ontvangen. Hoewel het bezoek plaats greep buiten Downing Street heeft China hevig geprotesteerd tegen deze ontmoeting die het bestempelt als een affront voor het Chinese volk. Voor China is de dalai lama de topleider van de Tibetaanse separatisten.  De dalai lama zelf beweert geen politieke functie meer uit te oefenen, maar China ziet dit als misleiding. Voor Cameron hadden ook al de voormalige Franse president Sarkozy en de huidige Duitse premier Merkel China’s toorn mogen ervaren over dergelijke ontmoetingen. Het duurde telkens een paar jaren voor de plooien glad gestreken waren.
Reis
De reis van Wu Bangguo door de EU begon in Nederland. Daarna vloog Wu naar Zagreb. Kroatië, China’s grootste handelspartner in zuidoost Europa: de

Wu en Groothertog Henri


bilaterale handel bedroeg vorig jaar 1,6 miljard $, 16 % meer dan het jaar voordien. Met Kroatië zit er vooral een grotere samenwerking in op het vlak van toerisme en op het vlak van de uitbouw van infrastructuur. Nadien bezocht de Chinese parlementsvoorzitter het Groot Hertogdom Luxemburg. Wu prees Luxemburgs rol in de Eurogroep en ook in financiën, diensten en logistiek. Hij beloofde dat China Luxemburg zou blijven gebruiken als een platform voor handels-en investeringssamenwerking in Europa. Ook de samenwerking in metaal, luchttransport en financies zou blijven doorgaan. Het laatste deel van zijn trip ging naar Spanje. Wu deelde mee dat China meer Spaanse wijn en olijfolie wil importeren en zei ook geïnteresseerd te zijn in de geavanceerde ervaringen die Sapnje heeft opgedaan als leider in wind- en zonne-energie. Wu beloofde nog dat China Spanje en Europa zal blijven steunen in moeilijke economische tijden en daarbij citeerde hij China’s hulp om op internationaal vlak de schuldencrisis te verlichten.
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *