Wuhan lab werkte nauw samen met het buitenland (upd)

De bouw in 2018 van het nieuwe Wuhan Institute of Virology nam het P4 Jean Mérieux-Inserm Laboratory uit Lyon als voorbeeld. De onderzoekers genoten een opleiding in de VS en werkten samen met collega’s uit het buitenland. De VS hebben het lab gefinancierd in het kader van het PREDICT programma dat precies pandemiën wilde voorspellen.

Virologisch labo te Wuhan

Het Virologisch Instituut te Wuhan werd in 1956 geopend als een instelling voor microbiologie met klemtoon op landbouw. Het was een initiatief van de Chinese Academy of Sciences, Wuhan University en de Central China Agricultural University om de kwaliteit van de grond te bestuderen en de ziekteverwekkers van planten en dieren. Het project stond onder supervisie van Gao Shangyin die zijn doctoraat haalde in Yale. Na jaren breidde het onderzoek uit naar besmettelijke ziekten bij mensen. Het was echter 17 jaar geleden de uitbraak van SARS die China wees op de noodzaak van een laboratorium bekend als P4, dat onderzoek verrichtte naar dodelijke en sterk besmettelijke ziekteverwekkers. Het nieuwe P4 gebouw te Wuhan dat 300 miljoen yuan kostte, werd gebouwd op het model van P4 Jean Mérieux-Inserm Laboratory in Lyon dat later het Ebola virus ontdekte. Het Galveston laboratorium dat nu in de VS leidinggevend is tegen het coronavirus verzorgde een korte opleiding aan het personeel uit Wuhan en was gastheer voor twee postdoctorale Wuhan wetenschappers die een jaar bleven. Beiden hielpen het Wuhan instituut met de veiligheidsmaatregelen. Deze omvatten onder meer het permanent dragen van beschermende kleding, ononderbroken werken in shiften van 4 of 6 uur en een desinfectieprocedure van een half uur bij het binnenkomen en buitengaan.

Directeur James Le Duc van het Galveston National Laboratory bij de University of Texas was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het gespecialiseerd laboratorium dat hij bezocht in 2017 nog voor de opening in januari 2018. Hij verdedigt vicedirecteur Shi Zhengli die na onderzoek in het warmere Zuid China in Yunnan het verband ontdekte tussen vleermuizen en het SARS-virus. Zij werkte voortdurend samen in elke sessie van onze dialoog herinnert Le Duc zich. Hij vindt dat het lab uit Wuhan van een vergelijkbare kwaliteit is en veiligheidsmaatregelen heeft als in de VS of Europa.

Shi Zhengli

Haar directeur belde Shi op 30 december om al het werk te laten vallen omdat patiënten waren aangetroffen met een geheimzinnige longziekte die niet veel verschilde van Sars. Ze kon enkele dagen nauwelijks slapen omdat ze de archieven van het instituut naging of er geen verband kon gevonden worden met de sequenties bij virussen uit de collectie van het instituut. Er viel een pak van naar hart toen dit niet het geval bleek, zo vertelde ze aan Scientific American. Begin februari zwoer ze op WeChat dat
de virussen in haar collectie niet gelijk waren of bijna gelijk aan Covid-19′ . Voorzitter Peter Daszak van ngo EcoHealth Alliance te New York tweette zelfs dat Shi zou moeten gehuldigd worden als een held in plaats van belasterd te worden door bedenkers van complottheorieën.

Outsourcing?

Gain of function (GOF)-onderzoek, is de technische naam voor het onderzoek om ziekteverwekkers zo te veranderen dat ze meer dodelijk en besmettelijk worden. Na laboratorium incidenten in 2014 bij de US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vaardigde de VS regering in oktober 2014 een moratorium uit tegen verder GOF-onderzoek. CDC had twee labs gesloten na incidenten waaruit bleek dat VS-regeringslabs sterk ziekteverwekkende microben verkeerd hadden behandeld. Uit een intern CDC rapport bleek naast vele andere problemen dat de wetenschappers niet de juiste veiligheidsprocedures volgden. Als gevolg daarvan stopte de VS regering toen alle federale financiering om van 3 virussen wapens te maken.

Beschermpakken

Het laboratorium in Wuhan kreeg ook financiële steun uit de VS. Volgens alt-right bronnen in de VS zou directeur Anthony Fauci van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases en nu hoofddokter in US Coronavirus Task Force, na het VS-moratorium het GOF-onderzoek geoutsourced hebben naar het lab in China dat 3,7 miljoen $ VS-financiering verkreeg, zij het voor medische, niet militaire toepassing.
 In december 2017 hief de VS het GOF-verbod op en konden de VS labs deze proeven opnieuw zelf doen, zonder dat de veiligheidsproblemen opgelost werden, zo voegt Asia Times er aan toe. Zeker is echter dat het lab financiering kreeg van Amerikaans programma PREDICT dat 1200 virussen verzamelde waarbij 120 nieuwe coronavirussen, precies om te bestuderen of deze niet konden ontaarden tot een pandemie. Omdat Trump onder vuur kwam wegens de stopzetting van de financiering hiervan in september, werd op 1 april jongstleden toch 2,2 miljoen $ vrijgemaakt.

Weerlegging

De veruit overheersende mening bij wetenschappers is dat het Covid 19-virus niet biologisch gefabriceerd werd, maar wellicht van dierlijke oorsprong is. Steunend op een wetenschappelijke studie door het
Scripps Research Institute in Californië ontkent VS topdokter Fauci de theorie dat het virus in een Chinees labo werd ontworpen of er uit ontsnapte. WHO-woordvoerster Fadela Chaib bevestigde aan Reuters de waarschijnlijk dierlijke oorsprong van het virus hoewel het nog onduidelijk is hoe het overging tot op de mens. WHO regionaal directeur voor Western Pacific Takeshi Kasai beaamt haar mening.

Ook VS ex-directeur van het US Agency for International Development’s Emerging Threats Division en vermaard expert besmettelijke ziekten Dennis Carroll verwerpt het idee dat het virus uit een lab voortkwam. Caroll die ook voorzitter is van het Global Virome Project vindt dat alles er op wijst dat het een natuurlijk virus is dat niet voortkwam uit een labo. Ook in Frankrijk wordt van officiële zijde gezegd dat er geen bewijs is van een verband tussen de oorsprong van Covid 19 en het P4 laboratorium te Wuhan.

De kwestie dreigt echter politiek te verzanden. De Australische premier Morrison heeft de Franse president Macron en de Duitse kanselier Merkel getelefoneerd om aan te dringen China ter verantwoording te roepen. De Financial Times vindt dat de Veiligheidsraad het Chinees antwoord en de WHO-houding moet onderzoeken. President Putin die donderdag met Xi Jinping belde, vindt het echter contraproductief om China te beschuldigen en hij prees de Chinese inspanningen. Volgens Xinhua vond hij de poging van sommigen om China te besmeuren onaanvaardbaar. Xi Jinping noemde de pogingen om de pandemie te politiseren schadelijk voor de internationale samenwerking.

Bronnen: SCMP, China Daily, Asia Times, Global Times, https://www.scientificamerican.com/article/how-chinas-bat-woman-hunted-down-viruses-from-sars-to-the-new-coronavirus1/

Lees ook: https://news.yahoo.com/us-researcher-worked-wuhan-virology-121100299.html

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar