Wuhan lonkt naar Hongkong voor financiering grootse plannen

De strategisch gelegen stad Wuhan lonkt vooral naar investeringen uit Hongkong om de geplande grootschalige werken, waarvoor de komende 7 jaar 12.000 miljard yuan nodig is, te financieren.

Wuhan ligt in China vrij centraal op de kruising van de noordzuidas met de oostwestas. We maakten reeds melding van de stoutmoedige plannen om de komende 7 jaar voor 12.000 miljard yuan te spenderen voor de uitbouw van Wuhan als logistieke hub. Deze som betekent echter tien keer het BNP uit 2009. Ondertussen werden Wuhans plannen goedgekeurd door de regering.
Het provinciale bestuur van Hubei zoekt financiering in Hongkong voor meer dan 150 projecten die financieel zwaar doorwegen. Zegt Wuhans viceburgermeester Sun Ya: “We hebben een reeks van infrastructuur- en dienstenprojecten om investeerders uit Hongkong aan te trekken. De uitgaven aan infrastructuur zouden dit jaar 100 miljard yuan belopen. We moeten beroep doen op de private sector; de overheid heeft niet al dat geld, want we moeten ook nog eten”.
Wuhan spendeerde vorig jaar 83 miljard yuan aan infrastructuur, 45 % meer dan in 2008. Investeerders uit HongkKong hebben reeds hun interesse getoond te investeren in Wuhans plan om van 2001 tot 2013 68 parkings aan te leggen met een budget van 3,36 miljard yuan, aldus Lei Dechao, voorzitter van de ‘Wuhan Urban Construction Investment and Development Group’.  Wuhans burgemeester Ruan Chengfa doet er een schepje bovenop:  “Van 2011 tot 2015 zal Wuhan gigantische investeringen doen in een immense bouw en een grote ontwikkeling zodat het uiterlijk fundamenteel zal veranderen”. Projecten die in de pijplijn zitten, zijn onder meer een snelspoor, vier metrolijnen, de uitbreiding van de havencapaciteit tot 10 miljoen 20-voetequivalent en 100 miljoen ton tegen 2030; een derde terminal; een tweedewuhantunnl landingsbaan voor de luchthaven en 10 tunnels onder water. Dit jaar heeft het lokaal bestuur een agentschap gevormd om te focussen op de nieuwe haven.
Tijdens het eerste semester heeft Hubei 58 projecten goedgekeurd met investeringen uit Hongkong en dit voor 963 miljoen $, een jaarlijkse groei met één vijfde. Hubeigouverneur Li Hong Zhong beaamt dat Hongkong de voornaamste bron van “vreemd” kapitaal  in zijn provincie levert, met meer dan 8 miljard $ voor 6600 projecten, die 42 % uitmaken van de investeringen. Overigens steeg de handel tussen beiden tijdens het eerste semester  met eventjes 96 %. Hongkong ziet logistiek blijkbaar wel zitten.
Nog steeds in Wuhan valt te melden dat het Hannandistrict met ‘Grand China Electric Vehicles’ een overeenkomst heeft getekend om een basis aan te leggen voor de bouw van elektrische voertuigen. De investeringen voor de bouw, die twee jaar zou duren, bedragen 443 miljoen $. Jaarlijks zouden 3000 elektrische voertuigen vervaardigd worden en 300 pakketten auto-onderdelen. De firma zou over eigen technologie beschikken.
Bron: SCMP, WSJ

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *