Xi en Li brengen politieke accenten aan bij het Chinese Nieuwjaar

De Chinese leiders hebben in aanloop naar het Chinese Nieuwjaar streken bezocht waar nog veel armoede heerst. De trips van Xi Jinping en Li Keqiang, en hun politieke uitspraken, kregen het meeste media-aandacht.

President Xi Jinping ging naar het zuidwesten. In Sichuan bezocht hij bergdorpen, tot 2500 m hoogte.

Van Jilin tot Sichuan

XiDe ligging en het bergachtige karakter maken daar het leven hard en de aanleg van infrastructuur is er niet vanzelfsprekend. Xi bezocht ook de plaats van de vreselijke aardbeving van 2008. Hij kon vaststellen dat de bewoners dank zij de heropbouw weer een waardig en welvarend leven leiden. In Chengdu, de hoofdstad van Sichuan, bezocht de president een elektronicafabriek. De bestemming van Premier Li Keqiang was de noordelijke provincie Jilin, die aan het Koreaanse schiereiland grenst. Daar ging Li naar dorpen in de bergen waar er temperaturen van min 20 opgetekend zijn. De Chinese leiders namen samen met de armste lagen van de bevolking deel aan de voorbereiding van een ‘hartverwarmend Nieuwjaarsfeest’.

Strijd tegen armoede

Xi Jinping legde als secretaris-generaal van de communistische partij (CPC) sterk de nadruk op de rol, het beleid en de principes van de organisatie. De drie topprioriteiten voor dit jaar zijn de strijd tegen armoede, die tegen vervuiling en de omgang met economische risico’s. De meest extreme armoede moet dit jaar nog verdwenen zijn en de armoede op zich tegen 2020. Deze boodschap herhaalde Xi bij elk bezoek.

Wegen naar een betere toekomst

XiVoor Xi Jinping en voor Li Keqiang is de te volgen weg die van de ondernemingslust en het gebruik van ICT. Daarbij is het nodig Made in China om te zetten in Made by China. ‘De ontwikkeling van het platteland draait echter niet enkel om industrie en producten, maar ook om het geestesleven en de cultuur’, aldus Xi.

Waarvoor dient de CPC?

De CPC en haar leden, kaders en basisorganisaties spelen hierin een belangrijke rol. Zij moeten zich erop toeleggen om de armoede te helpen overwinnen. Zij moeten volgens Xi begaan zijn met wat de bevolking het meest verlangt en hoogacht: onderwijs, banen, gezondheidszorg en stabiliteit. ‘De mensen een goed leven laten leven is de oorspronkelijke doelstelling van ons communisten,’ zei partijleider Xi. Over zichzelf zei Xi, toen hem voor de zoveelste keer lof werd toegezwaaid: ‘mijn baan is het om het publiek te dienen.’

Laat niemand achterblijven

Hij wees er in de regio waar veel etnische minderheidsgroepen wonen ook een aantal keer op dat geen bevolkingsgroep mag achterblijven. Dat geldt zeker voor de migrantenwerkers die op vele duizenden kilometer van hun thuis een beter bestaan zoeken. Zij dragen een grote verantwoordelijkheid voor de economische opgang van China. Li Keqiang zocht teruggekeerde interne migranten op. Hij sprak met hen over problemen met de uitbetaling van achterstallig loon.
Xinhua, Guardian, China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *