Xi Jinping ontvouwt cyberspacepolitiek

Op een nationale conferentie over cyberveiligheid en informatisering heeft president Xi Jinping als voorzitter van de ‘Central Cyberspace Affairs Commission’ uitleg verschaft over de cyberspace- en internetpolitiek. Deze  uitleg zal nu in een leidend document worden gegoten.


Vrijdag en zaterdag kwam een werkconferentie bijeen over cyberveiligheid en informatisering. Voorzitter Xi Jinping gaf er het hoofdreferaat want hij leidt immers de Central Cyberspace Affairs-commissie.
Xi vond dat China sinds het 18-de partijcongres een model van cyberspace-bestuur met Chinese karakteristieken heeft gevormd met een strategisch gedachtengoed. Qua verbetering van dit bestuur drong hij aan dat de  internetmedia van de partij positieve informatie verspreiden. Internetproviders zijn verantwoordelijk dat de cyberspace niet ontaardt tot een platform van schadelijke, valse of provocatieve informatie. Inspanningen zijn nodig om de zelfdiscipline van de internetsector te verbeteren en daarbij de actieve participatie te betrekken van de andere sectoren.
Hij benadrukte in zijn toespraak de veiligheid van de cyberspace: China zal de veiligheid van zijn informatie-infrastructuur en coördinatiemechanismen verbeteren, tools en platformen voor cyberveiligheid ontwikkelen, de capaciteit verbeteren om te reageren in noodsituaties en de sector ondersteunen. China zal hard reageren tegen hacking, telecomfraude en de schending van de privacy, zei hij nog.
De president beloofde ook meer middelen voor onderzoek, voor industriële ontwikkeling en beleidsvoering in de informatietechnologieën. De ontwikkeling van de cyberveiligheid en informatisering moet wel bijdragen tot het Chinese streven naar een moderne economie met ontwikkeling van hoge kwaliteit en een nieuw model van industrialisering, verstedelijking en modernisering van de landbouw, aldus nog Xi.
Inspanningen worden verricht om de digitale economie te ontwikkelen; de integratie te bevorderen tussen internet, big data, kunstmatige intelligentie en de reële economie; de sectoren maakwerk, landbouw en diensten gedigitaliseerd, slim en internet gedreven te maken. De ontwikkeling waarbij het volk centraal staat moet ook in cyberspace worden aangehouden en daarbij moet het welzijn van de bevolking bovenaan staan.
Hij drong ook aan op een integratie van de burgerlijke en de militaire sector op het vlak van informatisering en cyberspace en pleitte voor een omvattend en efficiënt geïntegreerd netwerk. Vooral het bestuur van cyberspace moet zo hervormd worden dat er een multilaterale benadering aangehouden wordt met deelname van meerdere partijen uit de regering, internationale organisaties, internetbedrijven, technologische kringen, Ngo’s en individuen.
Hij is van mening dat een cyberspacebestuur nagestreefd wordt binnen het kader van de Verenigde Naties waarbij de niet staatsorganen een grotere rol moeten krijgen. Hij vind ook dat de landen langs de nieuwe zijderoutes op dit vlak moeten samenwerken zodat een digitale zijderoute van de 21-ste eeuw ontstaat. In zijn slottoespraak op de conferentie die door premier Li Keqiang werd voorgezeten, pleitte vicevoorzitter Wang Huning van de Central Cyberspace Affairs-commissie voor het opstellen van een leidend document dat de richtlijnen van Xi meer uitwerkt.

Kloof dichten

Deze week vindt te Fuzhou de Digital China Summit plaats. Zowel Alibaba’s topman Jack Ma als Pony Ma van Tencent hebben er in het licht van de Amerikaanse boycot gepleit voor een eigen beheersing van de core-technologieën. Jack Ma vond het voorts nodig een wet op de digitale economie uit te werken.
Tijdens het weekend werd in de pers nog ruim nagekaart over de Amerikaanse boycot van Chinese technologie. Daarbij citeert de Global Times IT-directeur Diao Shijing, bij het Ministry of Industry and Information Technology die zaterdag verklaarde dat de Chinese chipsector tussen 2013 en 2017 jaarlijks met 21% groeide en de kloof met de westerse firma’s dicht rijdt. Nog een ander positief geluid kwam er van de Alibaba topdirecteur Technologie Zhang Jianfeng die beweerde dat in nieuwe sectoren als AI en IoT de binnenlandse chipproducenten op hetzelfde niveau staan als hun VS-rivalen. De SCMP-commentator Tom Holland voorspelt dat China de eigen chipsector nog meer zal steunen met overheidsgeld, precies het tegenovergestelde van wat president Trump beoogde.
China Daily, SCMP, Gobal Times

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar