Xi: ‘Handel in diensten meer open en innovatiebeurs in Beijing’

President Xi Jinping heeft tijdens zijn openingsboodschap van de 2021 China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) nieuwe maatregelen beloofd om deze handel verder te openen. Beijing krijgt een beurs gericht op innoverende KMO’s/MKB’s

De recente maatregelen om het internet te reglementeren deed in het buitenland vrezen dat China minder open zou worden. De Chinese president Xi Jinping beloofde tijdens zijn opening van CIFTIS dat de openheid echter wordt doorgetrokken op een hoger niveau. Het land past in de Hainan vrijhaven al een negatieve lijst toe voor grensoverschrijdende handel in diensten maar er komt ook een negatieve lijst voor grensoverschrijdende digitale handel met nadruk op veiligheid. Ook zullen nationale demonstratiezones voor innovatieve ontwikkeling van de handel in diensten worden ontwikkeld. De mogelijkheden voor samenwerking qua handel met de landen rond de nieuwe zijderoutes worden opgetrokken en China zal zijn technologische verworvenheden delen met de rest van de wereld. Intern zal de regelgeving worden verbeterd en afgestemd op de hoge standaarden van de internationale vrijhandel.

Om het innovatiestreven van de KMO’s/MKBs te bevorderen wordt de in 2012 opgerichte over the counter Third Board (National Equities Exchange and Quotations) hervormd en wordt de Beijing Stock Exchange opgericht als eerste platform voor innovatiegerichte KMO’s. De aandelen van de Third Board zullen op de beurs van Beijing worden verhandeld.

Expo

De jaarlijkse expo die tot dinsdag duurt, wordt voor het eerst op twee plaatsen gehouden: het Shougang Park (dat zich opmaakt voor de Olympische Winterspelen) naast het China National Convention Center. De exporuimte bedraagt 130.000 m² en de 10.000 deelnemende bedrijven komen uit 153 landen en regio’s, de helft meer dan vorig jaar. Gedurende de zes dagen zullen 200 forums en promotie activiteiten worden gehouden. Het hoofdthema dit jaar is ‘Naar een digitale toekomst en door diensten gedreven ontwikkeling’. Meer dan 30 rapporten zullen worden vrijgegeven. Tien allianties en denktanks zullen opgericht worden voor logistiek, inkoop, voedselvoorzieningsketens en milieu. 70 bedrijven werden uitgenodigd om nieuwe technologieën en toepassingen te tonen op het vlak van koolstof neutraliteit, IoT, fintech, gezondheid, cyberveiligheid en artificiële intelligentie. In de zone voor digitale financiën worden verschillende gebruiksvormen van de e-yuan gedemonstreerd.

Global Tmes, Beijing Review

.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *