Xi op APEC-top in Bali (upd)

De APEC-top zoekt in Bali hoe duurzame groei kan bereikt worden in de geglobaliseerde wereld. Directeur A. Bollard van het APEC-secretariaat wil vermijden dat de twee geplande vrijhandelszones uit elkaar groeien: hij wil het Trans-Pacific Partnership (TPP) en het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) zien convergeren. President Xi Jinping had al diverse ontmoetingen in de marge van de top en sprak ook de vergadering toe.

apec13

Volgens directeur Ken Waller van de APEC-studiedienst blijft de regio Azië-Pacific de grote motor van regionale groei en de reden waarom deze groei zo duurzaam blijft heet China. Toch blijven bepaalde economieën de APEC aanbevelingen negeren door te weigeren hun economie open te stellen voor vrijhandel. Hij vindt dat alle economieën een betere infrastructuur moeten voorzien om de plattelandsvlucht goed te ondervangen.

Ook voor directeur A. Bollard van het APEC-secretariaat staat de zorg over vrijhandel vooraan. Hij herinnert er aan dat de gemiddelde invoerheffing binnen APEC tussen 1989 en 2011 daalde van 17% naar 5,7 %. Vooral op landbouwvlak staat nog veel te doen qua wegwerken van invoerheffingen en andere barrières: daar bedraagt de gemiddelde heffing nog 11,9%. De focus verplaatst zich echter langzaam naar hervormingen in de regelgeving en de harmonisatie daarvan. Hij ziet twee initiatieven groeien binnen zijn gebied: het door de Amerikanen opgezette Trans-Pacific-Partnerschap enerzijds en het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) tussen ASEAN en Australië, China, India, Japan, Z-Korea en Nieuw Zeeland. Bollard vreest dat ze uiteen groeien en wil echter dat ze convergeren. In afwachting dat dit duidelijker wordt heeft APEC een actieplan voor het globale aanbod (global supply chain) dat dit 10 % efficiënter wil maken tegen 2015 door op 8 knelpunten als douaneformulieren, transport en infrastructuur verbetering aan te brengen.
Ontmoetingen Xi
Het is momenteel Thailand dat de betrekkingen coördineert tussen ASEAN en China. President Xi Jinping ontmoette dan ook de Thaise premier Yingluck Shinawatra in de marge van de top. Xi sprak zijn vertrouwen uit dat Thailand het vertrouwen en de samenwerking kan opdrijven. Hij noemde hoge snelheidstreinen en waterbeheersing als domeinen voor verdere samenwerking. China is al zowel Thailands grootste export- als importland. Vorig jaar bedroeg de bilaterale handel 70 miljard $. Yingluck zei van haar kant het Chinese voorstel te steunen om een investeringsbank op poten te zetten die de bouw van infrastructuur in Azië stimuleert.

xiabott

Abott bij Xi


Xi had gisteren nog een ontmoeting met de premier van Nieuw Zeeland John Key met wie hij het had over de politiek van voedselveiligheid na het vinden van met bacteriën besmette melk uit Nieuw Zeeland. Hij had ook een onderhoud met zijn Chileense ambtsgenoot Pinera over verdere bilaterale samenwerking. Hij feliciteerde nog de nieuwbakken Australische premier Tony Abbott met zijn verkiezingsoverwinning en hoopte vooral vooruitgang in de onderhandelingen over het tot stand komen van een vrijhandelsovereenkomst tussen Australië en China. Abbott antwoordde vooreerst dat de Chinese kracht een weldaad is voor de wereld en geen uitdaging en voorts bekende hij dat zijn land veel van zijn voorspoed dankt aan groeiende handelsbetrekkingen met China waarvan hij verhoopte dat deze nog beter zullen worden. Aan de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye vroeg hij haast te maken bij de besprekingen over een bilateraal vrijhandelsverdrag.
Xi Jinping had ook een ontmoeting met de voormalige vicepresident Vincent Siew uit Taiwan. Xi vond het na zovele jaren verbeterde economische betrekkingen tijd om eens beginnen te praten over politieke vraagstukken die niet doorgeschoven mogen worden naar komende generaties. Siew antwoordde dat het lang zou duren vooraleer de politieke verschillen zouden opgelost worden. Ook met Hongkong-baas Leung Chun-ying had Xi een onderhoud. Hij drong aan op het vasthouden aan de Basiswet als basis voor latere politieke hervormingen.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *