Xinjiang krijgt Vrijhandelszone

China wil in Xinjiang een vrijhandelszone uitbouwen die zich uitstrekt over 176 km² en wel op drie gebieden namelijk in Urumqi, Kashgar en te Horgos. Bedoeling is er een model BRI bruggenhoofd van te maken naar de omliggende landen van Centraal Azië

Plan wil meer slim maakwerk in Xinjiang Foto Xinhua Disclaimer

De regering heeft dinsdag het plan aanvaard om in Xinjiang een vrijhandelszone uit te bouwen, het 22-ste in de reeks. De klemtoon ligt op innovatieve- en arbeidsintensieve nijverheden om van de regio een uitvoerpoort naar Centraal-Azië, Zuid-Azië en Europa te maken. Xinjiang ligt immers centraal in de nieuwe zijderoutes wat de reden is dat onruststokers-overigens tevergeefs-proberen stokken in de wielen te steken. Na drie tot vijf jaar uitwerking zal het proefgebied worden omgebouwd tot een hoogwaardige vrijhandelszone met een goed ondernemingsklimaat, gemakkelijke toegang voor investeringen en handel een hoop industrieën met een uitstralingseffect. .In de regeringsnota staat nog dat ‘Xinjiang meer data- en computercentra zou bouwen om een proactieve rol te spelen in het nationale initiatief van ‘Eastern Data and Western Computing’, dat tot doel heeft meer computerbronnen te kanaliseren van de oostelijke regio’s naar minder ontwikkelde westelijke regio’s. . ‘De verschuiving van datagerelateerde industrieën naar Xinjiang moet worden versneld’, aldus de mededeling.

De vrijhandelszone beslaat in totaal 179 km maar wel in de drie gebieden Urumqi, Kashi en HJorgos elk met hun eigen specialiteit. Overigens is de stad Horgos ook de thuisbasis van het China-Kazachstan International Cooperation Center, China’s eerste grensoverschrijdende vrijhandelszone.

3 locaties

Het Urumqi-gebied zal zich concentreren op de ontwikkeling van de wereldhandel, moderne logistiek, geavanceerde productie, textiel en kleding evenals op nieuwe opkomende industrieën zoals biofarmaceutica, nieuwe energie en nieuwe materialen. Het zal ook een belangrijk platform worden voor uitwisseling en samenwerking met buurlanden.

Het Kashi-gebied zal een exportgerichte economie ontwikkelen en arbeidsintensieve industrieën ontwikkelen, zoals de intensieve verwerking van landbouw- en nevenproducten, de productie van textiel en kleding en de assemblage van elektronische producten. Het zal worden ontwikkeld tot een verwerkings- en assemblagebasis die verbinding legt met de Centraal-Aziatische en Zuid-Aziatische markten.

Horgos zal zijn voorsprong als internationaal samenwerkingscentrum benutten om moderne dienstensectoren zoals grensoverschrijdende logistiek, reizen en financiële diensten te ontwikkelen zodat het zichzelf tot een model te maakt in grensoverschrijdende handels- en investeringssamenwerking, aldus het plan.

Chinese voertuigen in Horgos Port Foto Xinhua Disclaimer

Handel

Niettegenstaande de westerse lastercampagne tegen Xinjiang steeg de buitenlandse handel tijdens de eerste 8 maanden met de helft tot 219 miljard yuan.  De handel met de Centraal-Aziatische landen staat in voor 80 % van het Xinjiang totaal. Volgens kenners zal de uitbouw van de vrijhandelszone de uitvoer van lokale concurrentiële sectoren zoals landbouwproducten en grondstoffen stimuleren. Typische exporten nu zijn ketchup, landbouwproducten, textiel, chemische grondstoffen, apparatuur en machines. De afgelopen jaren hebben elektrische voertuigen, lithiumbatterijen en zonnecellen elektromechanische producten, kleding, schoenen en hoeden vervangen als de belangrijkste exportproducten van Xinjiang.

Ondertussen zal de regio zijn traditionele industrieën blijven ontwikkelen, waaronder de productie van hernieuwbare energie zoals zonnepanelen en landbouwproducten zoals katoen. De autoriteiten van de International Land Port in Urumqi zijn van plan een textielhandelscentrum op te zetten om de handel in kleding en andere textielproducten te vergemakkelijken. Het gebied zal nog worden aangemoedigd om grensoverschrijdende yuan handelsovereenkomsten uit te voeren met BRI-partnerlanden in sectoren als bulkgoederenhandel en overzeese projectcontracten.

Bronnen: Global Times, SCMP

Voor meer over de otnwikkeling van xinjiang, lees het verslag van de recente reis van onze medewerker hier

Print Friendly, PDF & Email