Xinjiangs katoenpluk in volle gang

Een klein miljoen seizoensarbeid(st)ers zijn opnieuw aangekomen in de AR Xinjiang voor de katoenpluk. Ze verdienen er zowat 8000 yuan bij op 70 dagen. De mechanisering rukt echter ook hier op: een machine kan tot meer dan 500 plukkers vervangen.

Manuele pluk


–De Autonome Regio Xinjiang zou dit jaar naar verwachting 3,2 miljoen ton katoen voortbrengen, zowat de helft van de landelijke oogst. Daarvoor zijn een goede 700.000 plukkers nodig en deze stromen sinds half september binnen met speciaal ingelegde treinen. De oogst dit jaar is goed. De plukkers werken 12 tot 13 uur per dag en verdienen zo gedurende de 70 dagen durende periode een aardige 8000 yuan want ze krijgen 1,8 yuan per kg katoen die ze plukken en zo doen ze er 100 kg per dag.  Xinjiang rekruteert seizoen werkers uit andere provincies sinds 2000. Toen waren er nog 1,5 tot 2 miljoen, maar sindsdien daalde het aantal wegens de oprukkende mechanisatie. Het Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC)-ook bekend als Bingtuan-gebruikte vorig jaar 370.000 seizoen plukkers op haar velden, dit jaar heeft het Corps er maar 250.000 meer nodig. Regiment 143 van Landbouwdivisie 8 laat 98 % van haar 6.666 ha al door machines verrichten. Daartoe werden de aanplantingen dit jaar verricht met meer ruimte tussenin opdat de machines vlot zouden kunnen oogsten. De XPCC bezit 506.000 ha van Xinjiangs 1,65 miljoen ha katoen en gebruikt machines op 333.333 ha. Een machine kan van 500 tot 1000 arbeidskrachten besparen en zo ook 200 yuan per mu (0,6 ha). XPCC beweert op haar website zo dit jaar 1 miljard te kunnen besparen.

Machinale oogst


Daartegenover zeggen kenners dat mechanisch gewonnen katoen veel onzuiverheden bevat en dit in tegenstelling met het manuele werk dat zuiver is. Dus moeten nadien arbeidskrachten de onzuiverheden er terug uithalen, maar ook de technologie van de machines zal verbeteren. Volgens plukster Wang Aihong is de werklast niet te hard en is de voeding goed, er is TV, warm water en met het midden-herfst festival waren er mooncakes en fruit voor zij die ver van huis waren…

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *