Xinwei krijgt vergunning voor graven Nicaragua-kanaal

Een Hongkong filiaal van de firma voor draadloze communicatie Xinwei heeft van Nicaragua de toestemming verkregen om door het land een nieuwe kanaalverbinding van 200 km aan te leggen tussen de twee oceanen. Het project zou 11 jaar duren en 40 miljard $ kosten.

Nicaragua-kanaal

Grafiek: IPS


Het op de Kaaimaneilanden  gevestigde HK Nicaragua Canal Development (HKND) Investment is een filiaal van Xinwei dat het SCDMA-signaal uitvond, dit is China’s eigen 3G signaal waarmee China Mobile werkt. Xinwei heeft een dertiental filialen en maakte vorig jaar 2 miljard yuan winst. In september vorig jaar bezocht Xinwei voorzitter Wang Jing president Ortega en sloot er een telecomdeal van 300 miljoen $.
Blijkbaar werd toen gesproken over het wetsontwerp dat president Ortega nu op 12 juni aan het parlement heeft voorgelegd. Dit voorziet om de Atlantische met de Stille oceaan te verbinden door het graven van een 200 km lange waterweg waarvan de aanleg 11 jaar zou duren en 40 miljard $ kosten. Het ontwerp voorziet dat HK Nicaragua Canal Development Investment het contract krijgt voor de bouw en het bestuur van het kanaal voor 50 jaar met de mogelijkheid dit nog voor 50 jaar te verlengen. Ook twee diepzeehavens, twee luchthavens, een petroleumpijplijn en een aantal vrijhandelszones staan op het programma.
Het parlement gaf vrijdag na een drie uur durend debat zijn fiat voor het project waarvoor een haalbaarheidsstudie wordt aangevat die klaar moet zijn voor met 2015. Daartoe werd zowel China Railway Construction Corp als McKinsey ingeschakeld. De firma uit Hongkong is van plan nog andere investeerders aan te trekken voor haar project. Nicaragua hoopt dat het kanaal het bnp kan verdubbelen en de werkgelegenheid opdrijven. De woordvoerder van HKND is de voormalige Boliviaanse politicus Ronald MacLean-Abaroa en ook een Amerikaans PR-bureau werd onder de arm genomen. De concurrent voor het Panamakanaal zou breder zijn en dus grotere schepen kunnen toelaten, wat besparend kan werken aldus nog MacLean-Abaroa
De oppositie heeft opgeroepen tot een protestmars op Managua donderdag  tegen wat ze de “privatisering van de Nicaraguaanse natuurlijke rijkdommen” noemt. In een scherpe protestbrief wordt gesproken van “een enclave binnen de staat die eigendom is van een dictator die een derde partij middels een onbekend zakenman en nepfirma in de Kaaimaneilanden gebruikt om een project te lanceren waarvoor het noch het geld noch de capaciteit heeft en evenmin de steun van de Chinese regering”. Het woord uitverkoop is niet uit de lucht en dus wordt opgeroepen tot een mobilisatie voor het behoud van de nationale soevereiniteit. Legeropperbevelhebber Julio Cesar Aviles verdedigt de concessie en ontkent dat een stuk territorium verpand wordt.
Bronnen: wantchinatimes, http://www.nicaraguadispatch.com, La Prensa)
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Xinwei krijgt vergunning voor graven Nicaragua-kanaal

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *