Yang Xiaodu leidt het nieuw superorgaan tegen corruptie

Toch nog een verrassing bij de nieuwe topbenoemingen die het Volkscongres stemde. Het is de voormalige minister van Supervisie Yang Xiaodu die het nieuwe superorgaan zal leiden dat voortaan de verenigde strijd tegen de corruptie zal voeren.

De jaarlijkse voltallige zitting van het Volkscongres werd besloten met een reeks topbenoemingen. Naast de benoeming van Xi Jinping als president en Wang Qishan als vicepresident was ook de herbenoeming van premier Li Keqiang niet een echte verrassing. Dat het Volkscongres voortaan geleid wordt door Li Zhanshu hadden we hier al net voor het partijcongres in oktober voorspeld. Ook de verlenging van Zhou Qiangs termijn als opperrechter zal nauwelijks verbazen. Minister van Justitie Zhang Jun wordt gepromoveerd tot nieuwe hoofdaanklager.
Het was vooral het hoofd van de nieuwe National Supervisory Commission die nog verraste. Insiders dachten dat Zhao Leji aan het hoofd zou komen te staan omdat hij als Permanent lid van het Politiek Bureau van de CPC bevoegd is voor anti-corruptie. Uiteindelijk werd het Yang Xiaodu waarvan het ministerie van Supervisie wel wordt afgeschaft. De nieuwe Commissie die de bevoegdheden van verschillende diensten en departementen samensmelt, bezit een hogere status dan het Hoogste Gerechtshof en de hoogste officier van justitie. Yang fungeerde bij de Disciplinecommissie van de CPC wel als plaatsvervanger van Zhao Leji.
De 64-jarige Yang is afkomstig uit Shanghai maar werkte 25 jaar in Tibet vooraleer naar zijn thuisstad terug te keren. Daar kruisten zijn wegen deze van Xi Jinping toen deze aan het hoofd van de partij stond in 2007. Yang werd als plaatsvervangend hoofd van de CCDI benoemd in 2014. In 2015 gooide hij twee Shanghai topmagistraten uit de partij wegens het bezoeken van prostituees. Zijn benoeming tot minister van Supervisie volgde in 2016 en vorig jaar in januari werd hij ook directeur van het National Bureau of Corruption Prevention. Beide organen zijn nu ontbonden want ze gingen op in de nieuwe National Supervisory Commission. Yang werd door het partijcongres ook opgenomen in het 25 leden tellend Politiek Bureau.
Terwijl de CCDI enkel bevoegd was voor de partijleden, wordt het nieuw agentschap bevoegd voor alle organen uit de openbare sector. Yang zei in de zijlijn van het Volkscongres dat de Supervisory Commission een oogje in het zeil zal houden op een drievoud aan personen in vergelijking met de bestaande waakhonden. Ook van corruptie verdachte zakenlui zouden onder de commissie en zijn lokale afdelingen vallen. Een proefproject met fusie van anti-corruptieorganen begon in december 2016 in Beijing, Shanxi en Zhejiang en werd in november 2017 uitgebreid over het gehele land. Om de hogere werkdruk aan te kunnen wordt het personeel met 10% verhoogd verzekerde Yang Xiaodu het Volkscongres.
Naar verluidt wordt de zitting van het Volkscongres dinsdag afgesloten met het stemmen van de wet die de werking van het Agentschap regelt. De SCMP meent te weten dat die wet een omstreden clausule bevat waarbij beschuldigden het recht tot advocaten kunnen ontzegd worden.
Bron: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar