Yuewen wil grootste worden in e-boeken

Tencent Literature en Shanda Cloudary vormen samen de Yuewen groep die het Chinese Amazon van de e-boeken wil worden. Tencent Literature heeft overigens met het in Boston gevestigde Trajectory een overeenkomst gesloten om 200.000 boeken in Amerika te verdelen, terwijl Trajectory Engelse titels zal plaatsen op het platform van Tencent.

chinese-bookTwee van de grootste Chinese groepen voor online publicaties, Tencent Literature en Shanda Cloudary, gaan fuseren tot de groep Yuewen. Doel: de creatie van een Chinese Amazon voor online uitgaven. De groep heeft 1200 personeelsleden, geeft meer dan 3 miljoen boeken uit en hoopt 100 miljoen lezers aan te trekken die jaarlijks 200 miljoen yuan (30 miljoen euro) opbrengen, aldus CEO Wu Wenhui in een brief aan het personeel. Hij gaat er van uit dat in de toekomst iedereen van 8 tot 80 jaar digitaal zal lezen. Om te beginnen wil hij dit jaar voor 100 miljoen yuan literaire inhoud aanschaffen. Voorts streeft hij naar een e-reader die in tegenstelling tot de Amazon Kindle, afgestemd is op de Chinese leesgewoonten. Tenslotte gaat Yuewen ook proberen een zoekmachine naar e-boeken te ontwikkelen. Yuewen is van plan om voor de ambitieuze doelstellingen gebruik te maken van het publiek van de Tencent chattoepassingen QQ en WeChat met hun 800 miljoen gebruikers.
De nieuwe CEO van Yuewen is een veteraan die al 12 jaar in het vak zit. Wu was een van de stichters in shanda-cloudary2002 van  Qidian.com de succesvolle website voor literatuur online, die in 2004 fuseerde met Shanda Cloudary, het filiaal van spelontwikkelaar Shanda dat vijf kleinere websites had opgekocht. Van Shanda meldt Wikipedia dat het naar eigen zeggen dagelijks 8000 letterkundige werken uitbrengt. Shanda heeft al deelgenomen aan de boekenbeurs van Frankfurt als vertegenwoordiger van de nieuwe media en heeft in China al de prijs voor de beste literaire website gewonnen. Ook veel van zijn auteurs vielen in de literaire prijzen.
Tencent Literature is echter een tamelijk nieuwe sector voor moedermaatschappij Tencent. ‘Nieuw’ is relatief: de topmensen komen uit Qidian of het moederbedrijf Shanda. Vorige week kondigde Tencent Literature een overeenkomst aan met de Amerikaanse uitgeverij Trajectory, waarbij de beide firma’s boeken in elkaars taal gaan uitwisselen. Trajectory zal 200.000 Chinese titels mogen verdelen in Noord Amerika. ‘Nooit eerder werden zo veel Chinese titels beschikbaar buiten China’, aldus de CEO van Trajectory Jim Bryant.
Bron: SCMP, TechinAsia
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *