Zesde strategische dialoog China- EU

Gisteren hielden de EU en China hun zesde strategische dialoog te Brussel. Er zal verder worden samengewerkt op een reeks terreinen die vorig jaar werden afgesproken. De prioriteit lag bij de voorbereiding van de 18de top tussen de EU en China volgende maand met als doel om op de G20 te Hangzhou in september tot een goed resultaat te komen..

yangmogher

Persconferentie Yang Jieshi (l) en Mogherini (r)


De strategische dialoog tussen Beijing en de VS was nog maar nauwelijks afgelopen of Yang Jiechi van de staatsraad te Beijing vloog naar Brussel waar hij met EU-Chef Buitenlandse Politiek Federica Mogherini de strategische dialoog met de EU voerde. Yang zei dat China de EU als een complementaire partner met wederzijds voordeel ziet. Hij voegde er aan toe dat het verdiepen van de wederzijdse betrekkingen niet enkel in de lijn ligt van de vraag naar economische en sociale ontwikkeling, maar ook van de globale vrede, stabiliteit en economisch herstel. De twee partijen waren het eens om de consensus die vorig jaar in juni op de 17-de China-EU top bereikt werd, uit te voeren: deze verdiept de samenwerking op het vlak van handel, investering, infrastructurele verbindingen, digitalisering, justitie en de dialoog tussen de volkeren. Verder waren beiden het eens om de onderhandelingen te versnellen voor het sluiten van een investering pakt en met meer kracht samen te werken qua politieke veiligheid, technologische innovatie, zee- economie en technologie en cultureel toerisme. Beide zijden zullen de samenwerking verbeteren opdat de 18de China EU-top midden juli een succes wordt. Deze top komt op zijn beurt twee maanden vooraleer de G20 bijeen komt te Hangzhou.
yangreynders

Yang bij minister Reynders


Mogherini noemde China een sleutelpartner die samenwerkt met de EU op een aantal vlakken die een wederzijds voordeel bieden. Ze prees de rol die China speelt bij het omgaan met globale en regionale uitdagingen. Yang had gisteren ook een gesprek met de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.  Yang wou vooruitgang in samenwerking met België op de vlakken micro-elektronica, luchtvaart, kernenergie, bio geneesmiddelen en milieubehoud.

Rapport

In Beijing heeft voorzitter Joerg Wuttke van de European Union Chamber of Commerce in China de bevindingen weergegeven van het rapport European Business in China-Business Confidence Survey 2016. Volgens Wuttke biedt de Chinese dienstensector het grootste groeipotentieel vooral in de sectoren toerisme, logistiek en gezondheidszorg. De vraag van de groeiende middenklasse naar kwaliteitsvoeding verschaft de Europese ondernemingen ook mogelijkheden en de sector van de groene voertuigen lijkt eveneens veel belovend, aldus Wuttke. Hij kreeg instemming van hoofd Denis Depoux bij consultancy Roland Berger die gelooft dat technologie diensten waarbij energie, milieubehoud en gezondheidszorg het meest mogelijkheden bieden voor de Europese ondernemingen. Toch blijft de focus op machines en automatisering gehandhaafd, aldus Depoux. Het rapport wijst uit dat 55 % van de Europese bedrijven hun investeringen in China willen uitbreiden als ze een grotere toegang tot de markt zouden krijgen
Bron: Peoples Daily, EEAS, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *