Ziekenhuissector volop in beweging

Online ziekenhuizen zijn in opmars, fusies en verwervingen in de sector stijgen en ziekenhuisartsen mogen voortaan een privépraktijk hebben. Daarnaast wordt de hervorming van de openbare ziekenhuizen verder uitgebreid in 100 nieuwe steden.

dignosbigscrnWe wezen er eerder op dat online ziekenhuizen stilaan van de grond komen. De openbare ziekenhuizen stonden tot nu toe vrij weigerachtig tegenover het gebruik van internet, maar daar komt verandering in door toedoen van de regering. In maart heeft Minister voor Gezondheidszorg en Gezinsplanning Li Bin opgeroepen internet meer te gebruiken om direct contact te leggen met de patiënten en zo de druk op de openbare ziekenhuizen te verminderen en de middelen efficiënter aan te wenden. Merkwaardig is dat online ziekenhuizen eerder in minder goed voorziene westelijke regio’s opduiken. De groep WeDoctor kreeg onlangs $ 100 miljoen van Tencent en opende met steun van een lokaal hospitaal een online ziekenhuis in de noordwestelijke provincie Gansu. Alibaba steunt een gelijkaardig project in de centrale provincie Hubei. Volgens Analysys International was de online gezondheidssector in 2014 goed voor 13 miljard omzet wat 5 miljard meer is dan in 2001. Voor dit jaar verwacht Analysys 15,7 miljard.
Elk jaar trekken duizenden mensen naar de topsteden voor de behandeling van ziekten die lokale dokters niet kunnen genezen, healthcrmarktzegt CEO van HaoDF dat beweert met 100.000 dokters te werken. Door internet te gebruiken kan de patiënt via video spreken met een expert of een persoonlijke behandeling wel nodig is. Zo kunnen onnodige transportkosten worden vermeden. De lokale dokter is wel aanwezig bij het gesprek om de meest accurate beschrijving te verlenen van de symptomen bij de patiënt. HaoDF heeft van zijn kant met het stadsbestuur van Yinchuan een overeenkomst gesloten om een internet ziekenhuis op te richten dat topdokters uit grote steden in verbinding stelt met patiënten en dokters in lokale ziekenhuizen. Na eind maart werden op 1 week 6 verschillende online ziekenhuizen opgestart in 6 verschillende provincies. Deze blijken vooral nuttig voor patiënten met chronische ziekten die een frequente diagnose vereisen.
Hoewel online medische diensten onmiskenbaar een trend in opmars uitmaken, zijn ze eigenlijk complementair aan de gewone face-to-face diagnose die het meest efficiënt blijft. Bovendien stelt zich nog het bijkomend probleem dat de geneesmiddelen die voorgeschreven en online gekocht werden niet door alle ziekteverzekeringskassen worden terug betaald.

Hervormingen

Volgens consultancy PricewaterhouseCoopers (PwC) vonden vorig jaar in de ziekenhuissector 48 fusies of verwervingen (M&A) plaats en dit voor een investeringsbedrag van bijna 4 miljard yuan. Volgens specialist Leon Qian van PwC waren de investeerders vroeger eerder aangetrokken door gespecialiseerde departementen, maar vorig jaar betrof dit 27 algemene ziekenhuizen op het totaal van 48. PwC verwacht meer overeenkomsten in de toekomst en vooral door buitenlandse groepen.
geneesmidd3Ook de regering zet de hervorming van gezondheidszorg en ziekenhuizen verder. Dit jaar zal in 200 steden toestemming gegeven worden aan ziekenhuisartsen een eigen huisartsenpraktijk op te starten. Daardoor zullen 15 % van de stedelingen worden bereikt. Ook werkt de regering aan een hervorming van het prijsmechanisme van de geneesmiddelen: de patiënt zal immers kunnen kiezen zijn pillen ofwel zelf aan te kopen bij het ziekenhuis of in de apotheek. Verder wordt de pilot-hervorming van de openbare ziekenhuizen uitgebreid met 100 nieuwe steden. Doel van de hervorming is dat de openbare ziekenhuizen niet meer afhankelijk zijn van de verkoop van geneesmiddelen om uit de kosten te geraken, maar wel steunen op de prijs van de geneeskundige dienstverlening.
Bron: China Daily, en.ce.cn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *