Zwaarlijvigheid bij kinderen behoorlijk toegenomen

De zwaarlijvigheid bij kinderen en adolescenten is tussen 1985 en 2018 toegenomen van 0,10% tot 8,25%. Verwacht wordt dat dit zal blijven stijgen, zowel in stedelijke als in rurale gebieden. Bij de volwassenen heeft meer dan de helft overgewicht of obesitas en dit zou kunnen oplopen tot 65,3 % in 2030.

Voedzame cateringles in schoolkeuken aan de Niulanshan Eerste Middelbare School in Beijings Shunyi-district Foto Xinhua Disclaimer

Het zwaarlijvigheidpercentage onder Chinese adolescenten steeg tijdens  de 34 jaar tussen 1985 en 2019, van 0,10% tot 8,25%, waarbij adolescenten uit landelijke gebieden grotere voedings- en gezondheidsrisico’s liepen, aldus een onderzoeksteam aan het Institute of Child and Adolescent Health (ICAH) van de Universiteit van Peking. Volgens het laatste onderzoek van het team, dat The Lancet pas publiceerde, was het gemiddeld voorkomen van zwaarlijvigheid onder stedelijke kinderen en adolescenten tussen 1985 en 2014 voortduren hoger dan dat van hun tegenhangers op het platteland.

Het onderzoek voorspelt dat het voorkomen van zwaarlijvigheid bij kinderen en adolescenten zal blijven stijgen in zowel stedelijke als landelijke gebieden. De voorspellingen geven aan dat de zwaarlijvigheid vooral zal toenemen bij kinderen op het platteland en in gebieden met een lagere sociaaleconomische status. Daar zal dus een toekomstige pandemie van zwaarlijvigheid onder Chinese kinderen en adolescenten dominant zijn.

China zal geleidelijk soortgelijke patronen van voedingsongelijkheid gaan vertonen als in sommige geïndustrialiseerde landen met een hoog inkomen, legde auteur Dong Yanhui van het ICAH-onderzoek uit. Zwaarlijvigheid en ondergewicht tijdens de kindertijd en adolescentie hebben een grote invloed op de gezondheid op volwassen leeftijd. Volgens Peoples Daily bedroeg het percentage overgewicht en de prevalentie van obesitas onder Chinese adolescenten van 6 tot 17 jaar tussen 2015 en 2019 respectievelijk 11,1% en 7,9%, terwijl dit bij kinderen jonger dan 6 jaar respectievelijk 6,8% en 3,6% uitmaakte.

Lichte salade op voedselexpo Foto China Daily Disclaimer

Aandacht voor ‘wellnessvoedsel’

In China gaf obesitas bij adolescenten de afgelopen jaren aanleiding tot grote zorg. De Nationale Gezondheidscommissie heeft onlangs China’s eerste gezaghebbende richtlijn voor multidisciplinaire diagnose en behandeling van obesitas uitgebracht om de standaardisatie ervan verder te verbeteren, meldde People’s Daily op 23 oktober. Er zijn dringend meer uitgebreide en preventieve gezondheidsinvesteringen vereist, merkte Dong op. Het onderzoek van de ICAH, dat zich richtte op kinderen en adolescenten van de leeftijd tussen 7 en18 jaar in China had betrekking op 1.677.261 deelnemers uit 30 provinciale regio’s.

Van alle volwassenen heeft meer dan de helft overgewicht of obesitas, een cijfer dat zou kunnen oplopen tot 65,3% in 2030. Deze trend heeft geleid tot een nationale aandacht voor ‘wellnessvoedsel’. Volgens een schatting op een conferentie in juli te Hangzhou zal de Chinese markt voor suikervrije en -arme voedingsmiddelen in 2027 meer dan 900 miljard yuan bedragen. Roerbakgerechten en dumplings met een overvloed aan bekende eiwitten en groenten bereidt men nu met minder olie, zout, suiker en koolhydraten. Zelfs feestdagentraktaties zoals mooncakes voor het Halfherfstfestival en zongzi (kleefrijstknoedels) voor het Drakenbootfestival hebben een wellness-make-over ondergaan, met lichtere vullingen en hapklare porties voor caloriebewuste feestvierders.

Bron: Global Times