PV-sector mikt nu op binnenland

De sector van de zonnepanelen die ernstig met falingen kampt, verandert het geweer van schouder en mikt voortaan meer op installaties in het binnenland. Dit jaar wordt verwacht dat in China voor 3000 mW geïnstalleerd wordt en het land zou binnen 2 tot 3 jaar ’s werelds grootste afzetmarkt worden.
We meldden recentelijk dat zelfs de grootste producenten van foto-voltaische (PV) panelen overigens zoals geheel de sector met falingen te kampen heeft. Toch is dit geen reden om de oren te laten hangen. Gezien de problemen in de VS en in Europa is de toekomstige strategie resoluut gericht op de binnenlandse markt. Het VS-onderzoeksbureau NPD Solarbuzz heeft berekend dat China dit jaar maar 70 % van zijn zonnepanelen zal exporteren terwijl dit in 2010 nog 95 % bedroeg. De uitvoer bij Yingli Solar uit Hebei nam tijdens het eerste semester met een kwart af, aldus Wang Yiyu die overtuigd is dat China binnen twee tot drie jaar de grootste markt wordt voor zonne-energie. China is al groter op dat vlak dan Japan en Bloomberg rapporteert dat dit jaar zowat voor 3000 mW zal worden geïnstalleerd in het land waar dit in 2010 nog nauwelijks 800 mW bedroeg. Solarbuzz is nog meer optimistisch met een voorspeld cijfer van 5000 Mw dit jaar.
Feit is dat er nu een “Feed in tariff” bestaat ter stimulering en dit garandeert de providers 1 tot 1,15 yuan toelage per kWh. Er wordt nog gedacht aan twee andere systemen die dit jaar zullen worden uitgerold, aldus nog Solarbuzz. Het Energiebestuur heeft beslist om het 2015 streefcijfer qua zonne-energie te verviervoudigen tot 21 gW. Ook op provinciaal niveau versnellen heel wat provincies de installatie van zonneprojecten. Het meest ambitieus is de provincie Gansu die tegen 2015 5000 mW installaties plant. Yingli Solar plant de productie van 2500 tot 2600 mW dit jaar, waarvan 900 mW in China. Daardoor zou de Chinese markt voor de eerste maal de grootste markt worden voor de firma. Suntech plant de ontwikkeling van 100 mW projecten op het eiland Hainan.
Al bij al staat de fotovoltaische sector in China niet ver vergeleken met de ontwikkeling van de windenergie. Het land had in 2011 voor 62 gW capaciteit windenergie, een kwart van het globaal totaal. Bij de zonne-energie was er maar 3 gW of 10 % van ’s werelds totaal. Gehoopt wordt dat de zonne-energie het voorbeeld van de windenergie kan volgen.
Uitdagingen
Toch is dit niet zonder gevaren want zowat 300 steden proberen hun PV-nijverheid te gelde te maken, wat kan leiden tot overcapaciteit. Overcapaciteit in de sector van polysilicium heeft al tot de sluiting geleid van 80 % van de betrokken ondernemingen. Volgens Shi Lishan van het Energiebestuur zijn er 2000 ondernemingen in de PV-sector en deze controleren 70 % van de wereldproductie. 90 % van hun productie wordt geëxporteerd naar de VS en Europa. In schril contrast hiermee staat dat de Chinese firma’s maar instaan voor 9 % van de waarde van de globale zonneproducten. De prijs van de modules verlaagde tot 1 $ per watt; de conversiegraad verhoogde van 14 tot 19 % en de return van de zonnecentrales stroomafwaarts ligt op 8 %, wat redelijk is.
Toch wordt gewaarschuwd voor het zelfde euvel als in de windenergie waar een kwart van de windmolens niet verbonden zijn met het elektriciteitsnetwerk. Niet toevallig liggen de regio’s met het meest zonneschijn in het noord/westen, waar het net niet zo uitgebouwd is. In Golmud die de PV-hoofdstad van China wordt genoemd,  is het afgelopen jaar de zonne-energie tweemaal gerantsoeneerd geweest omdat het lokale netwerk de capaciteit niet aankon en dit veroorzaakte verliezen. Volgens de China Electricity Council is maar 70 % van de geïnstalleerde capaciteit verbonden met het net. De overheid verstrekt de distributeurs daartoe wel een toelage, maar de grote kost ligt in het verwerven van de grond. Gezien er nog voor 35 gW zonneprojecten in de pijplijn zitten, is het gevaar wel reëel. Gedurende het tweede kwartaal heeft China 18 miljard $ geïnvesteerd in duurzame energie en dit is 92 % meer dan gedurende het eerste kwartaal van vorig jaar. Het belangrijkste PV-project was het Shanlu & Shengyu Bayannur Wuyuan-station ter waarde van 316 miljoen
Bron China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *