Nog een gevluchte crimineel terug uit Canada

Gao Shan is uit Canada teruggekeerd naar China en heeft zichzelf bij de politie aangegeven.Hij is één van de groeiende reeks van gevluchte economische misdadigers die uiteindelijk toch voor het Chinese gerecht komen.
Gao was vroeger directeur van de Bank of China in Harbin, de hoofdstad van de provincie Heilongjiang en verduisterde tussen 2000 en 2004 bijna een miljard yuan samen met zijn medeplichtige Li Dongzhe. In december 2004 vluchtten beiden naar Canada, en de verduistering kwam in januari 2005 aan het licht. In 2007 werden Gao en zijn vrouw aangehouden door de Canadese autoriteiten. Li Dongzhe keerde al in januari dit jaar terug naar China.
Beide gevallen kaderen in de campagne die het Chinese gerecht al jarenlang voert om belangrijke Chinese verdachten die vluchtten uit het buitenland terug in China te krijgen. Einde 2011 verbleven 580 Chinese verdachten van economische misdrijven in het buitenland, vooral in Noord-Amerika en Zuidoost Azië. China heeft uitleveringsverdragen met 37 landen en gerechtelijke akkoorden met 47. Maar de meeste Westerse landen hebben geen uitleveringsakkoorden.
Over de uitlevering van Lai Changxing, beschuldigd van mega smokkel en omkoperij, werd in Canada jarenlang een procedureslag uitgevochten op basis van immigratiewetten en de man werd tenslotte toch naar China teruggestuurd. Het geval Lai heeft hoogstwaarschijnlijk de beslissing van Gao en anderen om zich vrijwillig aan te geven beïnvloed.
Sinds vorig jaar loopt er ook een pilootproject van gerechtelijke politie, algemene politie, rechtbanken en buitenlandse zaken om te beletten dat verdachte functionarissen naar het buitenland vluchten en om gevluchte verdachten terug te brengen.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *