Aanhoudende onrust in de Zuid-Chinese Zee

Door redactie op 23 april 2012

Rusland en China kunnen ook op zee oefenen

Het is druk in en om de Stille Oceaan, voor de kusten van China.

Marineschepen van de VS en de Filippijnen houden grote manoeuvres in de Zuid-Chinese Zee, tot eind deze week. Drie Amerikaanse oorlogsbodems zijn in Vietnam voor reddingsoefeningen en training voor hulpverlening bij rampen. De zeemacht van China en die van Rusland houden voor het eerst sinds jaren gezamenlijke oefeningen in de Gele Zee, het noordelijke deel van de Oost-Chinese Zee tussen Noord-China en Korea.

De International Crisis Group heeft een rapport opgesteld waarin China de kritiek krijgt dat het er niet in slaagt zijn beleid betreffende de Zuid-Chinese te coördineren. De International Crisis Group noemt zichzelf ‘een onafhankelijke ngo, zonder winstoogmerk, die dodelijke conflicten wil voorkomen of oplossen’. Een blik op hun website leert echter dat het een instelling is die vooral relaties heeft met en financieel gesteund wordt door Amerikaanse, Britse en Europese regeringsinstanties, bedrijven, organisaties en persoonlijkheden (o.a. George Soros). Deze studiegroep is van mening dat er in China allerlei belangengroepen zijn die de spanningen in de Zuid-Chinese Zee willen uitbuiten om er zelf beter van te worden. Dat zou de regering verhinderen om een samenhangend op vreedzame oplossingen gericht beleid te voeren in de richting van buurlanden die aanspraken maken op delen van de zee. Het blad van het Volksbevrijdingsleger van China heeft in een commentaar uitgehaald naar “de bemoeizucht en de hang naar interventies van de VS. Wie klaar ziet, heeft al lang begrepen dat de militaire oefeningen (wordt bedoeld: van de VS en de Filippijnen) voortkomen uit een manier van denken die het probleem naar een militaire confrontatie wil leiden.”

Bronnen: BBC, China Daily

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief