De digitale stand van zaken 50

Volksdagblad haalt 219 miljoen $ op
–De website van het Volksdagblad heeft 219 miljoen $ opgehaald op de beurs van Shanghai zodat het ongeveer hetzelfde waard is als de New York Times. De kapitalisatie van het Volksdagblad is 876 miljoen $ waard en de waarde van de New York Times wordt op 943 miljoen $ geraamd. De website van het partijblad was vorig jaar maar de 49-ste drukst bezochte site in China en door het geld voor de technologische modernisering wordt gehoopt beter de concurrentie aan te kunnen met bv. Tencent en Sina.
Tencent en Qihoo vechten juridische strijd uit
–In het gerechtshof van Kanton is een juridisch gevecht begonnen tussen Tencent en Qihoo 360. Antivirus-ontwikkelaar Qihoo 360 wil 150 miljoen afdwingen van Tencent. Het debat gaat over drie thema’s: als Tencent zijn dominante positie misbruikt heeft, of de schadeloosstelling die geëist wordt moet toekend en of Tencent zich openbaar moet excuseren. Tencents advocaat Xu Yuan vindt dat Tencent geen dominante positie heeft vermits er onder meer de alternatieven zijn als Windows Live Messenger en Fetion van China Mobile, waarop Qihoo antwoordt dat QQ meer is dan chatten vermits het ook audio-en video toelaat. De twee partijen liggen met elkaar al overhoop sinds 2010 toen zelfs het ministerie moest ingrijpen in een dispuut tussen beiden. Tencent heeft één miljard geregistreerde gebruikers en Qihoo 360 heeft 300 miljoen gebruikers.
Bouwt Foxconn GSM voor Baidu?
Het internetportaal SINA beweert dat Foxconn met Baidu onderhandelt om samen een goedkope smartphone op de markt te brengen die Baidu’s op de cloud gebaseerd systeem zou gebruiken meer bepaald Baidu’s cloud opslagdienst, Baidu Music, Baidu Maps en andere applicaties. De GSM zou een 3,5 inch touchscreen hebben, een 1400 AH-batterij en een camera met hoge resolutie. Voordien had Baidu al een poging met Dell ondernomen voor een GSM van 3000 yuan, maar deze prijs schrikte de gebruikers af. De nieuwe smartphone zou onder de 1000 yuan kosten.
Lumia redt Nokia niet
Tijdens het eerste kwartaal maakte Nokia 1,13 miljard € verlies, terwijl het vorig jaar tijdens dit kwartaal nog 439 miljoen € winst maakte. Het inkomen van smartphones bedroeg juist de helft van vorig jaar. Veteraan Colin Giles die de afgang moest rechtzetten, neemt ontslag om persoonlijke redenen. China is de belangrijkste factor in Nokia’s zwakke prestaties. Alles bijeen stuikte de verkoop ineen met 70 %. Dus de nieuwe op Windows gebaseerde Lumia heeft het onheil niet kunnen tegen houden. 
Rakuten stopt Baidu’s e-shop
De Japanse keten Rakuten stopt de samenwerking met Baidu omdat hun hun beider online winkel Lekutian te weinig verkoopt. De “Lekutian”-site van Japans grootste e-commerceketen startte in oktober 2010 en stopt er mee eind mei. De concurrentie van de Alibaba groep was blijkbaar te groot. Baidu is nu voornamelijk bezorgd om het lot van de 50 Lekutian personeelsleden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *