Anbang: ‘CEO Wu Xiaohui moet een stap opzij doen’

Door Dirk Nimmegeers op 14 juni 2017

Anbang Insurance, een grote verzekeringsmaatschappij, heeft laten weten dat zijn voorzitter en CEO ‘Wu Xiaohui, zijn werk niet kan doen om persoonlijke redenen’. Hij heeft zijn taken en verantwoordelijkheden overgedragen aan andere kaderleden, aldus nog de persverklaring.

AnbangAnbang Insurance maakt bekend dat CEO Wu Xiaohui, ‘om persoonlijke redenen een stap opzij doet’. Anderen aan de top van het conglomeraat nemen zijn taken over.

Verzekeraar en overnemer

Anbang is de derde grootste verzekeraar van China. En de verzekeringsmarkt van China zou zelf de derde grootste van de wereld zijn, volgens Xinhua. Het bedrijf staat bekend om zijn internationale investeringen en overnames. Anbang zou volgens het zakenblad Caixin een totaal aan activa hebben van omgerekend 258 miljard euro.

Anbang werd in 2004 opgericht en groeide door aandelen te verwerven in allerlei financiële instellingen en vastgoedontwikkelaars. Het heeft ook buitenlandse bedrijven gekocht, zoals het Waldorf Astoria hotel in New York waarvoor het bijna 2 miljard dollar neertelde.

Hexie Co Ltd, een zorgverzekeraar van Anbang, heeft een persoonlijke ongevallenverzekering ter waarde van 6,4 miljoen euro geschonken aan een dorp in de provincie Shandong. Dit is een bijdrage aan de strijd tegen de resterende armoede.

Caixin versus Anbang

Begin mei schreven verschillende media dat het Chinese zakenblad Caixin kritische vragen had gesteld over Anbang. Het marktaandeel zou klein zijn en dat wekte twijfel of de vele miljardenovernames van de verzekeraar wel correct waren. De Nederlandse zakenkrant Het Financieele Dagblad (fd.nl) schreef dat volgens Caixin ‘de verzekeraar Anbang tussen oktober 2014 en maart 2016 ruim 16 miljard dollar aan internationale overnames deed. Deze overnames zouden vooral zijn gefinancierd met geld van bedrijven van Wu zelf of van bekenden dan wel familieleden’. Fd.nl meldde verder dat Anbang het ‘moederbedrijf van de Nederlandse verzekeraar Vivat’ is.

Corruptie?

Er ontstond een heftige discussie tussen de journalisten van Caixin en Wu Xiaohui, de voorzitter en CEO van Anbang. Daarin werd gedreigd met gerechtelijke vervolging. De stelling van Wu was dat Caixin zich wilde wreken omdat de verzekeraar het blad een financiering had geweigerd. Media merkten echter op dat Caixin al vaker op een gefundeerde manier corruptie aan de kaak had gesteld. De vraag was of de politieke connecties waarover Wu Xiaohui zou beschikken, hem de macht gaven om zich tegen de beschuldigingen te verweren.

Geruchten

Herhaaldelijk ontstonden er vervolgens geruchten dat er tegen Wu een onderzoek was gestart. Hij mocht het land niet verlaten of hij was gearresteerd. Een feit is dat de verzekeraar een verbod om nieuwe producten te verkopen kreeg. Anbang zou op een foute manier annuïteiten (lijfrentes) hebben verhandeld. De sanctie die over drie jaar loopt werd uitgesproken door de overheidstoezichthouder, de China Insurance Regulatory Commission (CIRC).

Connecties Nederland en België

Wu had op 15 mei zijn laatste openbare optreden. Dat was op de Belgische ambassade, bij de receptie van vicepremier Kris Peeters, die in China was voor het Belt & Road Forum. In het pakket van Anbang zitten volgens China Daily, de Belgische verzekeringmaatschappij Fidea, en de Belgische bankactiviteiten van het Nederlandse Delta Lloyd NV. Het Chinese bedrijf heeft verder een overeenkomst om Allianz te kopen, een Zuid-Koreaanse verzekeringsmaatschappij, ook hier actief en bekend.

Ontknoping?

Caijing, het financiële magazine met de naam die opvallend lijkt op die van concurrent Caixin, bracht gisteren het nieuws dat Wu Xiaohui afgelopen vrijdag was meegenomen door de politie. Caijing wist ook dat ambtenaren van de overheidstoezichthouder CIRC dit hadden medegedeeld aan een klein groep van topkaderleden, in vergadering op zaterdag.

Kader

De anticorruptiecampagne van partij en overheid strekt zich sinds enige tijd uit tot de financiële sector. De bankier Xiao Jianhua is naar Beijing gebracht om ‘te helpen bij een onderzoek’, Xiang Junbo, de voorzitter van de China Insurance Regulatory Commission, is ontslagen en ook het voorwerp van een onderzoek. De vraag is nu of de kwestie Wu Xiaohui levensbedreigend is voor Anbang, China’s derde grootste verzekeraar en internationaal financier.

Bronnen: China Daily, Caixin, Reuters, Xinhua, Het Financieele Dagblad, BBC, South China Morning Post, Financial Times, dfbonline.nl (de financiële begrippenlijst online)

Stem of voeg toe aan :Plaatsen/stemmen op NUjij Plaatsen/stemmen op eKudos Plaatsen/stemmen op Digg Voeg dit artikel toe aan Del.icio.us Voeg toe aan je Google bladwijzers Plaats dit bericht op Twitter Voeg toe aan je Facebook-profiel Deel met je MySpace-vrienden Deel met je LinkedIn-contacten Abonneer je op de RSS-feed van deze site Verstuur deze pagina per e-mail via Feedburner

Tags: ,

Eén reactie op “Anbang: ‘CEO Wu Xiaohui moet een stap opzij doen’”

  1. Frank Willems

    Het lijkt op het eerste gezicht een soort Lernout en Hauspie in maxiversie. Fictieve groei zonder echte basis.

    #41788

Plaats uw reactie

 karakters beschikbaar

Archief