Gemoedelijke sfeer tussen Xi en Obama

Op een informele wijze hebben de Chinese en Amerikaanse presidenten Xi Jinping en Obama een grondslag proberen te leggen voor hun toekomstige relaties. Er werd gezocht naar een nieuw model, maar het ontbrak niet aan concrete knelpunten als cyberveiligheid, Noord-Korea en het broeikaseffect.
xiobamaPresident Obama ontving zijn Chinese collega Xi Jinping op het Sunnylands landgoed in Zuid Californië. Om het informeel karakter te onderstrepen droegen beiden geen das. Obama zei de vreedzame opkomst van China als wereldmacht te verwelkomen, te streven naar samenwerking met China als gelijke partner en hoopte op een stevige fundering voor een nieuw model van samenwerking in de toekomst. Spanningen tussen beiden zijn onvermijdelijk, maar beiden zouden elkaar moeten begrijpen.  Xi zei dat beiden een nieuw pad van samenwerking moeten uitstippelen dat verschilde van de onvermijdelijke confrontatie uit het verleden. Daartoe moeten de twee landen creatief en energiek nadenken hoe ze kunnen samenwerken zodat beiden er beter van worden en hoe ze de wereldvrede en de ontwikkeling kunnen bevorderen.
Concreet kwamen beide staatshoofden overeen te streven naar een gedenucleariseerd Koreaans schiereiland. Over de cyberveiligheid werd instemming bereikt dat beiden de samenwerking en discussies in de al bestaande gemeenschappelijke werkgroep gaan opvoeren om tot gemeenschappelijke regels te komen. Beiden gaan zich ook inzetten tegen de klimaatverandering. Ze zullen zich vooral richten tegen zogenoemde fluorkoolwaterstoffen. Dat zijn industriële gassen die steeds meer worden gebruikt omdat ze de ozonlaag niet aantasten, maar ze dragen ook bij aan het broeikaseffect. Ze worden gebruikt in koelapparaten, airconditioning en bij industriële toepassingen. Het is voor het eerst dat de VS, China en andere landen samenwerken om de productie en consumptie van fluorkoolwaterstoffen terug te brengen, staat in de verklaring van het Witte Huis. Een gemeenschappelijke werkgroep daartoe zal opgericht worden die kadert in de strategische dialoog tussen beide landen. Meer onenigheid was er naar verluidt over wapenleveringen aan Taiwan, de territoriale disputen in de Zuid-Chinese zee en de “manipulatie” van de waarde van de Chinese munt. Ook over mensenrechten en de zgn. “intellectuele rechten” wisselden beide staatsleiders van gedachten.
Beide leiders spraken 8 u met elkaar en de kok van het Witte Huis presenteerde op het menu zeekreeft, Porterhouse steak en kersentaart. Veiligheidsadviseur Tom Donilon bestempelde de top als “uniek”, Obama gebruikte het woord “”terrific.”  Xi nodigde op zijn beurt Obama uit om China te bezoeken. Hun volgende ontmoeting is pas in september tijdens de G20-top. Xi’s ontmoeting was de laatste etappe van een trip die hem eerder bracht in Tobago & Trinidad, Costa Rica en Mexico.
Bronnen: SCMP, China Daily, AFP
Zie ook Dialogue
.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *