Ex-spoorminister bekent aanklachten

Gisteren vond het proces plaats tegen voormalig spoorwegminister Wang Lijun. Hij erkende volledig de corruptie en het machtsmisbruik dat hem ten laste werd gelegd in de hoop daardoor een lichtere straf te krijgen.
wanglijun3De zestigjarige voormalige spoorwegminister Wang Lijun werd om 8u30 voorgeleid voor het Beijing No 2 Intermediate People’s Court. Hij werd beschuldigd van het aannemen van smeergeld en andere giften voor 64 miljoen yuan en van het misbruiken van zijn functie om 11 personen gepromoveerd te krijgen. Vooral Liu Ding Yuxin kreeg makkelijk contracten.Liu bracht niets in tegen de ten laste legging. Volgens de strafwet zou hij levenslang of de doodstraf kunnen krijgen.
Volgens zijn advocaat Qian Lieyang zou de aanklager gesuggereerd hebben een milder vonnis te willen geven omdat Wang alles bekend heeft en omdat de gelden gerecupereerd werden. Liu zei dat niet alle 49 miljoen yuan omkoperij betrof en barstte naar verluidt in tranen uit bij zijn slotwoord waarin hij de rechters verklaarde spijt te hebben.
Volgens Qian leverde Liu verdienstelijk werk bij de uitbouw van het supersnelle treinnet. Deze uitbreiding liet grote schulden na en werd bezoedeld door de treincrash te Wenzhou waarin 40 personen omkwamen. Liu bleef gedurende de 3u30 durende voorlezing recht staan. Een vijftigtal personen woonden de zitting bij.
De uitspraak volgt later.
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *