Mafia voor rechtbank in Hubei

In Xianming, een stad in de provincie Hubei, begon deze week een proces tegen 36 vermeende leden van een mafiabende. Eén van de beschuldigingen luidt moord. Het is het grootste proces sinds jaren. Buitenlandse media blijven deze en dergelijke zaken linken aan een beweerd onderzoek tegen gepensioneerd politbureaulid Zhou Yongkang.

Liu Han in betere tijden

Liu Han in betere tijden

De vermoedelijke leider van de bende is Liu Han, samen met zijn broer Liu Wei. Liu Han was voorzitter van de Hanlong Group; de grootste privé-onderneming in de provincie Sichuan. De groep had tientallen filialen in electriciteit, energie, financiën, mijnen, vastgoed en verzekeringen.

Er zijn ongeveer 20 beschuldigingen, waaronder het organiseren en leiden van een maffiose bende, doodslag, vrijwillig toebrengen van verwondingen, illegale vrijheidsberoving, afpersing, illegaal wapenbezit, illegale afspraken bij aanbestedingen, en frauduleuze leningen bij banken. De vroegste feiten gaan terug tot 1993 en ze hadden ernstige gevolgen voor de lokale economie en sociale orde.

Nog maar eens Zhou Yongkang

Einde februari werden de wandaden van de broers in de Chinese media  ook in verband gebracht met de activiteiten van Zhou Bin, de zoon van het gepensioneerde politbureaulid Zhou Yongkang. Van Zhou Yongkang beweren buitenlandse media al meer dan een jaar hij zelf voor corruptie zou vervolgd worden. Maar er gebeurde officieel (nog?) niets. Vandaag nog weet The Guardian te melden dat er voor “14,5 miljard $ activa gelinkt aan de voormalige spionnenchef Zhou Yongkang in beslag genomen zijn”. Bij nadere lectuur blijkt het om het totale bedrag – 90 miljard yuan- te gaan dat volgens anonieme bronnen sinds zowat een jaar zou geconfisqueerd zijn bij een groot aantal personen (er is sprake van 300 volgens het blad) die verdacht worden van corruptie en die  ooit iets met Zhou te maken gehad hebben. Zo zouden voor 37 miljard bankrekeningen bevroren zijn, en voor 51 miljard buitenlandse obligaties in beslag genomen. Er zouden ook nog 300 appartementen of huizen, 60 voertuigen plus waardevolle kunstwerken, antiquiteiten, goud, zilver en andere bij zitten. Hoe betrouwbaar deze gegevens zijn valt niet te achterhalen, en evenmin wordt de betrokkenheid van Zhou in deze gevallen aangetoond maar The Guardian heeft het even goed over het grootste corruptieschandaal in meer dan 60 jaar.

 (Bronnen: China daily, Guardian)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *