Voltallig Centraal Comité bijeen

Maandag begon in Beijing het zesde plenum van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (CPC). Het thema is interne partijwerking ; er liggen twee ontwerpdocumenten voor over de supervisie van de partijactiviteiten en -leden en het politieke leven binnen de partij.

Centraal comitéOver het algemeen vindt de partij volgens een betrouwbare bron dat ze het goed doet, maar er zijn toch problemen die aangepakt moeten worden. Het politieke leven in de partij moet sterker worden, en de stimulans moet vanuit de topleiding komen; topleiders moeten het voorbeeld van respect voor de partijregels geven. En de regels voor supervisie binnen de partij, die dateren van 2003, zijn niet meer aangepast aan de nieuwe gewoonten en vereisten.
Een beter bestuur van de partij zal haar sterker maken om het land te besturen. Het streng bestraffen van corrupte ambtenaren is daar essentieel bij. Volgens de regeringskrant Global Times is het versterken van de partijdiscipline essentieel indien China niet wil eindigen zoals de Sovjet-Unie. Sommige kaders van de CPC kennen zich extravagante privileges toe, die in tegenstrijd zijn met de partijregels en zelfs de wet, en veel ongenoegen bij het publiek veroorzaken. Sommige partijleden zijn gecorrumpeerd door de markteconomie. Een kleine groep staat onder invloed van westerse ideologie en werkt de politieke lijn van de partij zelfs tegen. De regels moeten duidelijk zijn en afgedwongen worden. Sinds de huidige partijleiding in 2012 aantrad zijn reeds onderzoeken gevoerd tegen één miljoen partijkaders. 150 personen van het niveau van onderminister en 20 leden van het Centraal Comité zijn afgezet.
De leden van het Centraal Comité zullen de ontwerpdocumenten bespreken en waar nodig amenderen. Het plenum eindigt waarschijnlijk donderdag.

Centraal Comité belangrijk

Het huidige plenum is het zesde. De jaarlijkse voltallige bijeenkomsten van het Centraal Comité zijn strategische beslissingsmomenten. Het derde plenum, in 2013, één jaar na het partijcongres, focuste op de economische hervormingsplannen met een grotere rol voor de markt en de privésector. Het vierde, in 2014, besprak de versterking van de rechtsstaat. Het vijfde in 2015 was gewijd aan het vijfjarenplan 2016-20. En in 2017 wordt het zevende plenum gehouden op de vooravond van het volgend partijcongres, waarop de meerderheid van de topleiders moeten vervangen moeten worden wegens pensioen. De partij heeft nu 88 miljoen leden. Het is niet evident die min of meer op dezelfde lijn te krijgen.
Le Monde vraagt zich af of de aangescherpte regels de partijleiders zullen verplichten hun vermogen en dat van hun omgeving bekend te maken. Dat plan was al eens geopperd door de vorige president Hu Jintao (2002-2012), maar niet gerealiseerd. In het huidige klimaat van strijd tegen de corruptie maakt het misschien meer kans. Volgens de huidige regels moeten ze het vermogen van zichzelf en hun naaste verwanten melden, maar dit wordt niet bekend gemaakt. Een andere vraag is wat er gebeurt met de ongeschreven regel dat partijleiders van meer dan 68 jaar niet meer herkiesbaar zijn. Zoals bijvoorbeeld Qishan, de nationale leider van de anti-corruptiecampagne, niet meer verkiesbaar is. Maakt men een uitzondering zodat hij er nog een termijn kan bijdoen?
Bronnen: China.org.cn , Xinhua, People’s Daily, Global Times, Le Monde

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *