100-jarige CPC heeft 95 miljoen leden

Op de vooravond van haar 100ste verjaardag heeft de Communistische Partij van China (CPC) meer dan 95 miljoen leden.

Zhang Guimei

Op 1 juli viert de CPC haar honderdste verjaardag. In de Chinese hoofdstad Beijing heeft al een grote culturele manifestatie plaatsgevonden in het Olympisch stadium (het Vogelnest) en zijn eretekens aan verdienstelijke partijleden uitgereikt in het gebouw van het Nationaal Volkscongres. Het is nu uitkijken naar de eigenlijke viering op 1 juli op het Tian An Men plein, waar president Xi een belangrijke toespraak zal houden.

Intussen maakte de CPC bekend dat ze begin juni 95,1 miljoen leden telde, bijna 7% van de bevolking. Die leden zijn georganiseerd in 4,9 miljoen partijcellen.

Eén van de verdienstelijke leden die gehuldigd werden was lerares Zhang Guimei. Ze richtte in Lijiang, een minderhedenregio in Yunnan, de eerste gratis hogere middelbare school voor meisjes op. In China is gratis onderwijs en schoolplicht tot en met het lager midddelbaar onderwijs. Zhang gaf op de ceremonie een toespraak in naam van alle gehuldigden.

Er zijn 27,45 miljoen vrouwelijke leden, 28,8% van het totaal. Bij de etnische minderheden zijn er meer dan 7 miljoen leden, of 7,5% van het totaal. Meer dan de helft van de leden heeft een diploma van het hoger onderwijs; het gaat om 49,51 miljoen, 52% van het totaal.

Van de leden die aansloten vóór de stichting van de Volksrepubliek in 1949 blijven er nog 134.000 over. Van de leden die aansloten tijdens de periode 1949-1978, waarin Mao Zedong China leidde en tot het begin van de hervormingen door Deng Xiaoping, zijn er nog 14,55 miljoen.

Bijna 71 miljoen van de huidige leden werden lid in de periode van de hervormingen, tussen 1978 en 2012. Sinds het partijcongres van 2012, dat het begin vormt van een nieuwe reeks hervormingen voor de ontwikkeling van het socialisme in China in de 21ste eeuw, zijn er nog eens een kleine 20 miljoen leden bijgekomen. Momenteel zijn er 20 miljoen kandidaat-leden.

Volgens cijfers van 2019 die de South China Morning Post verzamelde, was een derde van de partijleden jonger dan 40 jaar, en 40% ouder dan 60. Het aantal senioren neemt toe door de vergrijzing van de bevolking.
Meer dan een derde van de leden waren boeren of arbeiders en iets meer dan 40 % technici, kaderleden en ambtenaren. Het aantal technici en kaderleden neemt toe, onder meer omdat de selectiecriteria van de partij belang hechten aan professionele bekwaamheid.

Bron: CGTN (Chinese televisie), South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *