De stand van zaken 9

Wereldleider scheepsbouw
China is leider geworden inzake scheepsbouw. In het eerste semester bedroeg China’s capaciteit 41 %, het aantal nieuwe bestellingen 41% en deze in afwerking 38 % van de wereldmarkt. Tijdens het eerste semester werd voor 24 miljoen ton doodgewicht aan schepen afgewerkt en het volume aan buitenlandse bestellingen beloopt met 16 miljoen doodgewicht ton 69 % van de totale bestellingen.  Er werd dan ook tijdens het eerste semester voor 18 % meer “geëxporteerd”. Volgens onderzoeker Zhang Changtao begint China’s scheepsbouw van wereldklasse te worden. De technologie wordt beheerst om olietankers, vracht- en containerschepen te bouwen. Toch zijn er zwakke punten zoals zwakke research, afhankelijkheid van buitenlandse scheepsboorduitrusting en lage efficiëntie. Verwacht wordt dat China zijn scheepsbouw omvormt van een grote naar een sterke nijverheid.
Xinhua zet zoekmachine op met China Mobile
Operator China Mobile zal samen met het persbureau Xinhua een gemeenschappelijke zoekmachine ontwikkelen voor het internet. China telt 420 internetsurfers en het inkomen uit reclame bij de zoekmachines wordt op 2,67 miljard geraamd tijdens het tweede kwartaal. Grote staatsondernemingen proberen de laatste tijd niet enkel buiten de landsgrenzen te treden, maar zien ook het belang in van het internet en willen er hun aanwezigheid vergroten. Zo heeft de grootste televisieketen CCTV van zijn kant de handen ineen geslagen met China Unicom om een zoekmachine te ontwikkelen op het internet. Er wordt niet gedacht dat het nieuwe initiatief de macht van Baidu en Google in het gedrang kan brengen, het belang zou zich meer situeren in de zoekmarkt bij de gsm’s.
China tweede in energieverbruik
Volgens eigen statistieken bleef China in 2009 toch tweede in energieverbruik na de Verenigde Staten. De cijfers komen van het Energiebestuur en het Statistisch bureau. Volgens hen heeft China een energieverbruik dat 200 miljoen ton olie minder bedraagt dan dit in de VS. Daarmee heeft China per hoofd een energieverbruik dat één vijfde bedraagt van het Amerikaanse. De energieproductie groeide vorig jaar met 5 % aan tot 2,8 miljard ton steenkoolequivalent; de energieconsumptie bedroeg 3,1 miljard ton, ook een verhoging met 5 %. In olie-equivalent uitgedrukt verbruikte China in 2009 2100 miljard ton en de VS 2400 miljard ton. Van 2004 tot 2009 daalde de jaarlijkse aangroei van het energieverbruik in China van 16 tot 5 %. Het energieverbruik per 10.000 yuan BNP daalde van 1,3 ton steenkoolequivalent tot 1,1 ton.
Pekings hotelsector bloeit
Niettegenstaande de crisis en de concurrentie met de Expo in Shanghai bloeit de hotelsector in Peking op zoals zelden tevoren. In juni van dit jaar bedroeg de bezettingsgraad van de hotelsector in de hoofdstad het dubbele van juni vorig jaar, namelijk een sprong van 33 % tot 66 %. Het inkomen per beschikbare kamer steeg met 41 % tot 63 $. Volgens het rapport van STR Global worden momenteel 23 nieuwe hotels gebouwd met in totaal 6267 kamers. Volgens Pekings toeristisch bestuur steeg van januari tot juni het aantal dagelijkse aankomsten van toeristen met 8 % tot 80 miljoen op jaarbasis. De Wereld Toeristische Organisatie verwacht dat China tegen 2020 ’s werelds topbestemming wordt. De komende 10 jaar wordt dan ook een periode van expansie en groei.
Sneltrein brengt geld op

sneltrein-netwerk

sneltreinnetwerk

Su Shunhu, onderdirecteur Transport, heeft bekendgemaakt dat de snelle lijn van Peking naar Tianjin, die geopend werd voor de Olympische Spelen, nog dit jaar zal break-even zal draaien. Hij is ook optimistisch over het winstmaken van de snelle lijnen Hefei -Wuhan, Zhengzhou-Xi’an en vooral de lijn Wuhan-Guangzhou. In de pers waren recentelijk berichten opgedoken dat de lijnen voor de supersnelle trein een onvoldoende bezettingsgraad zouden kennen doordat de reizigers afgeschrikt zijn door de hoge prijs. In werkelijkheid kennen de supersnelle lijnen een gemiddelde bezettingsgraad van 120 %, terwijl het nationaal gemiddelde bij de gewone treinen 133 % bedraagt. Momenteel is 6920 km snelspoor in functie. De nieuwe lijnen laten toe de druk bij het vrachtverkeer te doen afnemen. Tijdens het eerste semester vervoerden de spoorwegen 13 % meer vracht.

Staatsondernemingen 2000 miljard waard
sasacDe staatsholding SASAC heeft bekendgemaakt dat haar ondernemingen eind juni voor 2000 miljard activa hadden, 10 % meer dan in 2008. Het aantal staatsondernemingen dat door de holding bestuurd wordt, daalde tot 123. Een kwart van deze staatsondernemingen hebben voor meer dan 10 miljard yuan elk; zes hebben zelfs meer dan 100 miljard yuan. Er staan er 30, vooral uit de sectoren telecom, elektriciteit en petrochemie, in de Fortune 500. Vorig jaar investeerden de SASAC-ondernemingen 87 miljard yuan in energiebesparing en beperking van uitstoot. Van 2002 tot 2009 droegen ze 5400 miljard belastingen af aan de schatkist.
Leden Beibu Golf werken samen inzake havens

Ligging Beibu-golf alias golf van Tonkin

Ligging Beibu-golf alias golf van Tonkin

Deze week eindigde het vijfde economisch samenwerkingsforum Pan-Beibu Golf (PBG). Het PBG-gebied (ook Golf van Tonkin) omvat de AR Guangxi, Guangdong, Hainan en de 6 ASEAN-staten Vietnam, Maleisië, Singapore, Indonesië, de Filippijnen en Brunei. Verschillende havens ondertekenden een overeenkomst tot meer samenwerking: het gaat om Guangxi Beibu Gulf International Havengroep met Haikou Haven, Guangzhou Havengroep, China Shipping Container Lines, Singapores IMC Shipping Services, Yulang Haven, Thailands beursgenoteerde Regional Container Lines (RCL) en Cambodja’s Sihanoukville Haven. Ze gaan nieuwe routes openen, de havenopslag opdrijven en cargo en transportinfrastructuur uitbreiden. De directeur-generaal van Guanxi’s Bestuur voor Verkeer deelde mee dat de autonome regio van plan is dit jaar 6 miljard yuan te investeren in 26 havenbouwprojecten. Verwacht wordt dat de havenoverslag van de Beibu Golfhaven dit jaar meer dan 300 miljoen ton zal bedragen, drie keer meer dan in 2009. De nieuwe vrijhandel met de ASEAN-staten, die een verhoging van de handel met de helft teweeg bracht, heeft de logistieke mogelijkheden wat overweldigd.
Rijken verbergen inkomen
renminbiVolgens een nieuwe studie wordt 1400 miljard $ aan inkomens verborgen gehouden. Zo’n 80 % van het onaangegeven inkomen komt van de 20 % topinkomens. In totaal betreft het ongeveer één derde van China’s BNP. In de Chinese munt uitgedrukt wordt 9300 miljard yuan verborgen. De studie komt van Credit Suisse, dat 4000 stedelijke gezinnen ondervroeg in 64 steden. Het gemiddeld stedelijk inkomen zou 32.154 yuan bedragen, 90 % meer dan het officieel cijfer. De hoogste 10% heeft met 139.000 yuan jaarinkomen driemaal het officieel cijfer. De cijfers verklaren waarom de luxe-industrie zo vooruitgaat. BMW zei dat het vorige maand 82 % meer wagens verkocht vergeleken met een jaar geleden.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *