2 Canadezen beschuldigd van spionage

De twee Canadezen Kovrig en Spavor die sinds vorig jaar in Chinese gevangenschap verblijven, moeten voor het Chinese gerecht verschijnen dat hen beschuldigt van spionage. Voor de westerse pers is de beschuldiging een vergelding door China omdat Huawei topvrouw Meng Wanzhou door de Canadese justitie vervolgd wordt om haar aan de VS uit te leveren.

De twee betrokken Canadezen zijn voormalig diplomaat Michael John Kovrig en zakenman Michael Spavor. Kovrig werkte voor de International Crisis Group denktank en Spavor is directeur van Paektu Cultural Exchange die investeringen en toerisme in Noord Korea promoot. Beide zitten sinds december 2018 vast, kort nadat Canada Huawei topvrouw Meng Wanzhou arresteerde. Het duurde echter tot mei vorig jaar vooraleer China officieel meedeelde dat ze gearresteerd waren. Vrijdag zei de hoogste Chinese aanklager dat ze beschuldigd worden van het verzamelen van staatsgeheimen en inlichtingen. Kovrig zal moeten verschijnen voor de Second Branch Court of the People’s Procuratorate in Beijing en Spavor voor het Dandong Procuratorate in Liaoning. Ze riskeren een maximum gevangenisstraf van 10 jaar tot levenslang.

De arrestaties van de twee hebben de betrekkingen tussen Canadese en de Chinese regeringen danig verzuurd. De Canadese regering riep op tot de onmiddellijke vrijlating van de ‘willekeurige aanhoudingen’. Beijing heeft van zijn kant Canada beschuldigd medeplichtig te zijn aan het willen breken van de US en de FBI. De rechtsgang over Meng zou minstens tot volgend jaar duren en het beroep nog langer.

Huawei topvrouw Meng Wanzhou kreeg onlangs nog ongelijk van het Canadees gerecht in haar argumentatie dat ze in Canada niet kan vervolgd worden waarvan ze beticht wordt. Het gerecht verdenkt Meng er van bij de HSBC de rol van Huawei in de Iranhandel te hebben geminimaliseerd. Recentelijk kwam tijdens haar proces nog een rapport van twee bladzijden boven water van de Canadese spionagedienst CSIS waaruit volgens Mengs advocaten het bewijs blijkt van gecoördineerd wangedrag tussen de VS en Canada. Ze vinden dat de aanhouding door de grenspolitie niet getuigt van een normale procedure, maar wel van een heimelijke en ongeoorloofde gegevensverzameling, uitgevoerd namens het Amerikaanse ‘Federal Bureau of Investigation‘. Hoe dan ook voor de westerse pers is de aanhouding van de twee Canadezen een tegenzet van China tegen het Meng Wanzhou wedervaren in Canada.

SCMP,    FT

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar