Renovatie Labrangklooster afgewerkt

Na acht jaar is de renovatie van het Tibetaans Labrangklooster in Gansu grotendeels klaar. De overheid heeft 400 miljoen yuan in de lichte renovatie geïnvesteerd waarbij de structuur werd verstevigd.

Zicht op het kloostercomplex

Het Labrang klooster bevindt zich in het kanton Xiahe (Gannan) op het kruispunt van de Tibetaanse en de Mongoolse cultuur. Het klooster dateert uit 1709 en werd als erfgoed beschermd sinds 1982. Het gaat om een van de grootste tempels van de Geelkappen in het Tibetaans Boeddhisme. Het klooster bevat 18 zalen, zes leerinstituten, een vergulde stoepa, een soetra-debatruimte en herbergt bijna 60.000 soetra’s. Op zijn hoogtepunt telde het klooster 4000 monniken. Na de culturele revolutie beperkte de regering het aantal monniken en nu telt het complex 500 monikenhuizen.

In 2012 begon het renovatieproject dat de structurele elementen wil versterken, fresco’s en schilderijen restaureren en de veiligheid verbeteren. De lokale autoriteiten hebben laten weten dat het hoofdgedeelte en de fresco’s van de 14 Boeddha zalen gerestaureerd zijn. Volgens Sonam Gya zullen nog twee Boeddha hallen gerestaureerd worden en de beschilderde kolommen opnieuw worden geverfd. 6 zalen kregen reeds een nieuwe verfbeurt. De regering heeft al 400 miljoen yuan in het project geïnvesteerd. Bedoeling is de oorspronkelijke toestand te benaderen maar wel met strenge criteria qua vochtigheid, hardheid en ontsmetting van hout en stenen. De voorbije 300 jaar werd het complex van meer dan 300.000 m² herhaaldelijk getroffen door brand. De structuur van modder en hout was dringend aan versterking toe.

Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *