2019: China klimt op welvaartsladder

China springt 25 plaatsen vooruit op de 2019 welvaartsindex van de Londense denktank Legatum Institute. Het staat nu op de 57ste plaats.

Op de Legatum welvaartsindex staat China in 2019 op de 57ste plaats van 167 geklasseerde landen, die samen meer dan 99% van de wereldbevolking tellen.
Het Legatum Institute is een Londen gevestigde denktank die afhangt van het privé investeringsbedrijf Legatum.
De index houdt rekening met een dozijn parameters, zoals veiligheid , individuele vrijheid, economische openheid, goed bestuur, leefomstandigheden, onderwijs, gezondheid en milieu.

China boekt de beste resultaten voor gezondheidszorg ( 21ste plaats) en kwaliteit van de economie (23ste plaats).
De voorbije tien jaar is meest vooruitgang geboekt voor de parameter ‘sociaal kapitaal’ (34ste plaats). Dat hangt samen met de spectaculaire resultaten van de armoedebestrijding. Van 10,2% van de plattelandsbevolking in 2012 naar 1,4% in 2018. Tegen 2020 moet de armoede op het platteland volledig uitgeroeid zijn.
De slechtste resultaten situeren zich bij ‘individuele vrijheid’ (157ste plaats) en ‘milieu’ (147ste plaats). Dit laatste hangt samen met de zware milieudruk van de talrijke bevolking.

De snelle stijging van China in de index duidt ongetwijfeld op vooruitgang in de welvaart. De index is in 2019 wel anders berekend dan de voorgaande jaren wat invloed op de ranking heeft.

Hongkong staat 15de op de lijst , Taiwan 24ste. Nederland is 6de en België 22ste. Denemarken leidt.

Bron: China.org.cn,
https://www.prosperity.com/rankings

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “2019: China klimt op welvaartsladder

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *