27 lokale besturen ontvouwden hukouplannen

27 lokale besturen op provinciaal en stedelijk niveau hebben plannen ontvouwd om de migranten een stedelijke status te geven zoals de regering eerder wenste. Het aantal migranten steeg vorig jaar maar lichtjes, het aantal jonge migranten daalt en hun loon nam “maar” toe met een goede 7%.

hukouDe regering wil dat tegen 2020 100 van de 200 miljoen migranten zonder stedelijke hukou, een stedelijke registratie krijgen zodat ze toegang krijgen tot de stedelijke sociale diensten. Volgens officiële gegevens steeg de afgelopen 5 jaar het aantal inwoners met stedelijke registratie van 34 % naar 40%. Naast Beijing en Tibet hebben al 29 lokale besturen officiële plannen meldt China News Service.  In de megasteden zoals Shanghai, Chengdu, Wuhan en Xi’an domineert het hukousysteem via punten. De migrant krijgt meer punten naar gelang zijn werk, opleiding, verblijfsduur en bijdragen tot de sociale zekerheid. Deze week kwam in Beijing overigens een fraude aan het licht van een vrouw die haar hukou ontnomen werd, nadat bleek dat ze die 11 jaar geleden verkregen had met een diploma van iemand anders.
Volgens de regeringsvoorstellen moeten de kleinere steden en de gemeenten hun registratiepolitiek volledig migstat16liberaliseren. Bepaalde provincies zijn meer soepel: de provincie Sichuan breidt de toepassing van deze liberalisering uit naar de grote en middelgrote steden.  De westelijke provincie Guizhou is eveneens van plan de hukoubeperkingen op te heffen in de middelgrote steden, de kleine steden en de gemeenten. Volgens de regering mogen de grote steden niet meer vragen dan 5 jaar bijdragen tot de sociale zekerheid. De tijdslimiet werd ingekort in bepaalde provincies. De provincie Henan vereist maximum 2 jaar terwijl in Anhui het maximum drie jaar bedraagt. De A.R. Binnen Mongolië schrapte op haar beurt die vereiste zowel te Hohhot als in Baotou.

Aantallen

Sinds 2011 neemt het aantal migranten minder toe en vorig jaar telde China 277 miljoen migranten wat een groei betekende met 1,3 % aldus het National Bureau of Statistics. Het percentage werkers jonger dan 40 daalde met 1,3 % tot 55,2 %. De gemiddelde leeftijd bedraagt 38,6 jaar en dat is vier maanden ouder dan in 2014. Naar verluidt zou de tragere aangroei te maken hebben met de tragere groei van het inkomen. Het gemiddeld migrantenloon bedraagt 3072 yuan terwijl de aangroei daalde met 2,6 % tot 7,6%. In de sector maakwerk daalde de toename tot 6,7%, in de bouw tot 4,4%. Het aantal migranten met arbeidscontract daalde van 38% tot 36,2 %
Bronnen: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *