1 mei weekend: minder toeristen naar Hongkong en Taiwan

Tijdens de vrije driedaagse rond 1 mei trokken minder toeristen zowel naar Hongkong als naar Taiwan en daar profiteerden Zuid Korea, Thailand en Japan van. Nieuw in Europa is dat Chinese politie in Italië  samen met hun Italiaanse collega’s bij toeristische attracties gaan patrouilleren om de Chinese toeristen te beschermen. Te Hangzhou werden dan weer voor het eerst vrouwelijke stadswachten ingezet.

ChinTouristsTaiwanTijdens de voorbije jaren zagen de winkels in Hongkong hun cliënteel tijdens het 1 mei-weekend toenemen met 20 % maar niet dit jaar, aldus het Hongkong nieuwsportaal hkcna.hk. De lange wachtrijen aan winkels in Causeway Bay waren dit jaar niet te bespeuren. Volgens de site zouden de restaurants op jaarbasis een achteruitgang kennen met 10 %. Volgens de Hong Kong Inbound Travel Association viel het aantal toeristische groepen uit het vasteland tijdens de driedaagse terug met 40%. Taiwan kreeg tijdens het verlengd weekend 11.000 vasteland bezoekers en dat is een achteruitgang met 21,4 % aldus hkcna.hk.   In het verleden gingen de vastelanders graag winkelen in Hongkong maar hun eigen aankoopkanalen zijn meer divers geworden en waar ze thuis niet aan geraken bestellen ze via grensoverschrijdende e-commerce, aldus directeur internationaal toerisme Jiang Yiyi van de China Tourism Academy. Zo mogelijk nog meer onheilspellend voor Hongkong is de mededeling door verkoopsketen voor luxeuurwerken Halewinner dat de keten twee winkels sluit in Hongkong maar het aantal met 9 verdubbelt in Macao. Een teken aan de wand? Macao probeert zich te diversifiëren weg van de gokindustrie naar het luxetoerisme. Daar speelt Halewinner handig op in met het organiseren van parties met wijn en sigaren waarop de dure uurwerken geshowd worden. Overigens zitten de laatste bezoekscijfers te Macao terug in stijgende lijn.

De Chinese toeristen vertonen meer trek om naar het buitenland te reizen, maar daar profiteren in eerste instantie Zuid-Korea, Thailand en Japan van. Pas nadien volgen Hongkong en Taiwan en voorts Singapore en Indonesië, aldus thepaper.cn dat zich baseert op een rapport van online agentschap CTrip. Tegen 25 april waren de reizen naar Japan, Zuid-Korea en Thailand uitverkocht hoewel hun prijs 10 % hoger ligt dan in normale tijden. Overigens maakte het lokaal bestuur van Seoul van 1 mei een “dag voor de Chinese toerist” die van een speciale behandeling genoten. Ook Japan heeft een meer open politiek uitgerold om Chinese bezoekers aan te trekken. In Hongkong en Taiwan is de visapolitiek ten aanzien van de Chinezen strenger geworden en zolang deze niet soepeler wordt, zit er allicht geen beterschap in voor hun toerisme. In eigen land zijn bezoekers naar Disneyland in Shanghai getrokken dat pas op 16 juni open gaat en schrokken er van de hoge prijzen die in de buurt gevraagd worden.

Italië

Nieuw in Europa is dat 4 Chinese politieagenten naar Italië gezonden werden om samen met hun Italiaanse collega’s rond de italchinpolvoornaamste toeristische attracties te patrouilleren. Jaarlijks bezoeken 3 miljoen Chinezen Italië. De agenten kregen een opleiding zowel in het spreken van Italiaans als in het Engels en werden gekoppeld aan een lokale partner om ingezet te worden rond de meest drukke toeristische attracties in Rome en Milaan. Het experiment duurt 2 weken en bij succes zullen ook Italiaanse agenten naar Beijing en Shanghai gestuurd worden. In het verleden bleek dat Chinezen vaak het voorwerp waren van dieven omdat de Chinese toeristen naar verluidt meer cash bij zich dragen. In het verleden werkte de Italiaanse politie al samen met collega’s uit de VS, Polen en Spanje. Een analoog plan te Parijs werd geschrapt.

Stadswachten

chengguanvrwIn China zelf valt een programma te Hangzhou op dat de desastreuse reputatie van de ‘chengguan’-stadswachten moet verbeteren doordat enkel vrouwelijke wachten worden ingezet. De bestaande stadswachten traden te hardhandig op tegen venters en verkopers en sommigen raakten zelfs gewond door een woedende menigte die reageerde op hun hardvochtig optreden. Hangzhou zette echter 21 vrouwelijke rekruten in die  in een zwart uniform gestoken werden met mutsen en een piloot-zonnebril. Zaterdag patrouilleerden ze voor het eerst rond het westelijk meer, rapporteert China News Service. Van hen wordt verwacht dat ze de openbare orde rond het meer handhaven, informatie verschaffen, de toeristen helpen en onbeschaafd gedrag ontmoedigen.
Bron: China Daily, SCMP, en.ce.cn
Zie ook Dialogue over de val van het toerisme in Hongkong

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

1 comment for “1 mei weekend: minder toeristen naar Hongkong en Taiwan

  1. hahaha
    4 mei 2016 at 17:25

    krijgen deze Chinese politie in het buitenland ook wapens. kijk naar het aanslag in Frankrijk en belgie. geloof me maar in China is het veiliger. en ook nog Europese politie zijn allemaal erg corrupt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar