Ambtenaren Shenzhen en Shantou verdacht van corruptie (upd)

Drie topkaders van Shenzhen worden door de corruptiewaakhond van de CPC verdacht. Tot de drie behoort directeur Liang Daoxing van de organisatie van de Universitaire Spelen die de stad 300 miljard yuan zou gekost hebben. Ook in de kleinere stad Shantou wordt de corruptie aangepakt.

Openingsceremonie 2011 Universiade


De 63 jarige Liang was voorheen schepen (wethouder) van de stad en later algemeen directeur van de 2011 Universiade. Hij werd donderdag voor verhoor opgepakt. Twee dagen voordien was het voormalig secretaris-generaal Xie Pengfei van het provinciaal bestuur die verdacht werd van het breken van de partijdiscipline, een term die de CPC meestal gebruikt voor corruptie. Maandag was het vicebestuurder Wei Jinfeng van de provinciale financiële directie die opgepakt werd om dezelfde reden. Deze twee laatste personen zijn de hoogst geplaatsten die onder vuur komen sinds partijsecretaris Wang Yang in februari een campagne voerde tegen economische misdaden. Deze campagne heeft al 1000 partijkaders en ambtenaren onderzocht. Ook in dit kader hebben vorige week 300 gewapende politieagenten het huis van een vastgoedontwikkelaar in Huizhou bestormd en 40 personen gearresteerd, aldus Southern Metropolis News. De ontwikkelaar heet Hu Weisheng of Vincent Wu en hij heeft een VS paspoort en een Hong Kong identiteitskaart.
Over Liang is er nog geen officiële mededeling. Eerder dit jaar hadden lokale beleidsmakers en raadgevers gevraagd dat de financiële details van de Universitaire Spelen die volgens China Times 300 miljard yuan zouden hebben opgeslokt, volledig openbaar gemaakt zouden worden. Vorig jaar hadden we het nog over een goede 100 miljard, metro incluis. De South China Morning Post gelooft enerzijds dat partijsecretaris Wang Yang politiek kapitaal aan het opbouwen is in het licht van het partijcongres in het najaar en dat anderzijds de strijd tegen de corruptie wat de aandacht afleidt van de verslechterende economische toestand en erger wordende vervuiling. In totaal zijn in Shenzhen sedert februari 146 ambtenaren aangehouden en dit gaat om misbruik van 150 miljoen yuan: 60 betreffen topambtenaren.
Ook in Shantou, zijn deze week acht middenkaders aangehouden wegens corruptie; het gaat om voormalige directeurs van de planningdiensten, het grondbeheer en de politie. Men spreekt over steekpenningen en verduisteringen in de grootteorde van honderdduizenden tot enkele miljoenen yuan. Dit zou kunnen betekenen dat de anti-corruptie campagne zich uitbreidt van de grote steden Kanton en Shenzhen naar kleinere provinciesteden,aldus professor Cai Lihui van de Sun Yat-sen Universiteit. De lokale partijleiders in die steden zouden met het opdrijven van de strijd tegen corruptie in hun stad willen steun betuigen aan de oproep van provinciaal partijvoorzitter Wang Yang, die op het aankomende partijcongres een hoge post in de partijleiding ambieert.
Tot slot nog even vermelden dat toppolitieman Wu Pengfei uit de provincie Shandong is moeten opstappen na de affaire rond de blinde activist Chen Guangcheng. Peking had beloofd dat zij die verantwoordelijk waren voor de mishandeling van Chen, gestraft zouden worden. Nu moet Wu gaan en ook de functionaris die verantwoordelijk is voor de provinciale dienst wetgeving.
Bron: SCMP, wantchinatimes

Lees ook over de kost van de Universiade

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *