China wil helpen bij vernietiging chemische wapens



De minister en de secretaris-generaal

De minister en de secretaris-generaal

China is bereid om experts naar Syrië te sturen, als de VN vraagt om te helpen bij de vernietiging van chemische wapens. Beijing wil graag dat er vaart wordt gezet achter dat werk en achter vredesonderhandelingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich bij monde van woordvoerder Hong Lei tevreden getoond over het feit dat de Syrische regering zaterdag jl. een lijst van zijn chemische wapens heeft overgemaakt aan de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. ‘Alweer een positieve maatregel’, aldus het ministerie en ‘wij zullen het werk van de Organisatie steunen en onze deskundigen sturen om eraan deel te nemen, als zij ons daarom verzoeken’. Minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft in New York Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, ontmoet. Wang wil dat er snel overeenstemming komt betreffende Syrië en dat de Veiligheidsraad een ‘boodschap van eenheid’ uitzendt. De vernietiging van de chemische wapens in Syrië en de politieke oplossing van de Syrische kwestie moeten samen worden aangepakt, volgens Wang.

Op de Chinese staatstelevisie is er een interview met president Assad geweest. Die heeft onder andere gezegd dat zijn leger ‘vooral conventionele wapens inzet’, dat het de chemische wapens veilig en efficiënt heeft opgeborgen en dat het grootste probleem de veiligheid van de VN-inspecteurs is in bepaalde gebieden van Syrië. Dat laatste is ook de zorg van Chinese analisten, die van mening zijn dat de VS nog steeds naar voorwendselen zoekt om Syrië alsnog aan te vallen. De China Arms Control and Disarmament Association wijst verder op de hoge kosten die de operatie om de chemische wapens te vernietigen zal meebrengen voor het land dat door de burgeroorlog is verarmd. Hun inschatting is dat het karwei onmogelijk voor eind 2014 kan af zijn.

Bronnen: Xinhua, BBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *