Zet China Noord-Korea onder druk?



Choe Ryong-hae op weg naar Beijing

Choe Ryong-hae op weg naar Beijing

Volgens BBC en SCMP zou het Chinese ministerie van Handel een lijst hebben gepubliceerd met producten en vormen van technologie die niet langer mogen worden verkocht aan de Democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea).

De exportstop van de kennis en het materiaal die mogelijk bruikbaar zijn voor de aanmaak van massavernietigingswapens, zou zijn ingegeven door recente VN-resoluties. Het ministerie van Handel (Ministry of Commerce, MofCom) heeft maandag volgens de beide bronnen op zijn website een lijst gepubliceerd van ‘verboden producten’ voor Noord-Korea. Daarop staan onder andere componenten voor tuigen die kernexplosies teweegbrengen, voor raketsystemen en voor chemische en biologische wapens. De begeleidende tekst zou deze maatregel, die direct in werking treedt, verantwoorden door te zeggen dat het een implementering is van VN-resoluties. De SCMP spreekt van een document van 236 pagina’s. Dat moet dan op de Chineestalige website van MofCom zijn gepubliceerd, want op de Engelse versie is het alsnog niet te vinden.

Voor de Democratische Volksrepubliek Korea is China de voornaamste handelspartner en een politieke bondgenoot. De betrekkingen tussen beide landen lijken aan spanning onderhevig te zijn. Zo was het opvallend dat Beijing in maart steun gaf aan een VN-resolutie over strengere sancties tegen Pyongyang, na een derde atoomproef van Noord-Korea. Choe Ryong-hae, de speciale afgevaardigde van leider Kim Jong-un, ging in mei naar Beijing om te beloven dat zijn land ‘positieve stappen richting vrede’ zou zetten, maar bleef erbij dat het zijn kernprogramma niet zou opgeven. Ook met de Republiek Korea (Zuid-Korea) onderhoudt China uitstekende economische en van wederzijds respect getuigende diplomatieke betrekkingen. Overigens zijn belangrijke en consequent volgehouden elementen van de Chinese politiek betreffende Korea: streven naar een Korea vrij van (alle, ook Amerikaanse) kernwapens, geen provocaties, geen geweld, oplossing door zo snel mogelijk het Zeslandenoverleg te hervatten. Allemaal punten die doen denken aan de houding van Beijing in het dossier Syrië. Als het bericht over de lijst met ‘verboden producten’ klopt, zou er trouwens enig verband kunnen bestaan met die kwestie.

Bronnen:
http://english.mofcom.gov.cn/

BBC, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *