Aids: meer preventie, sneller opstarten behandeling

Aan de vooravond van Wereldaidsdag op 1 december heeft premier Li beloofd dat China meer geld gaat besteden aan de preventie van hiv/aids. Hij deed de belofte tijdens een bezoek aan patiënten in Beijing.

Afbeelding1Premier Li verklaarde dat de toename van het aantal besmettingen is afgeremd maar de strijd tegen het hiv-virus nog altijd moeilijk en complex blijft in China. De regering gaat vooral de meest kwetsbare groepen voor de verspreiding van het virus helpen, in het bijzonder homoseksuelen. De technologie om het doorgeven van het virus van moeder op foetus te blokkeren zal in heel het land gepromoot worden. De eerste verantwoordelijkheid voor preventie en behandeling ligt bij de overheid, maar de inzet van gezondheidswerkers en vrijwilligers is onmisbaar, aldus nog Li.
De echtgenote van president Xi, Peng Liyuan is goodwill ambassadeur van de Wereldgezondheidsorganisatie voor tuberculose en hiv/aids. Zij woonde de lancering van een preventiecampagne bij studenten bij.
Wu Zunyou, het hoofd van het Nationaal Centrum voor Bestrijding en Preventie van AIDS en SOA is verontrust dat het percentage jonge slachtoffers verdubbelde tussen 2008 en 2012. Aids komt het meeste voor bij mannelijke homoseksuelen met veel verschillende contacten of partners.
De overheid werkt aan nieuwe richtlijnen voor testen die moeten toelaten het virus sneller te ontdekken en de behandeling sneller te starten opdat slachtoffers een gelijkaardige levensverwachting zouden krijgen als gezonde personen. Snelle behandeling betekent bovendien minder risico op overdracht van het virus. De nieuwe richtlijnen voorzien het algemeen ter beschikking stellen van snelle tests met sticks die binnen tien minuten resultaat geven. Iedereen die twee keer positief test zou in een systeem van vroege behandeling opgenomen worden. Nu heeft men nog maar recht op behandeling na klinische bevestiging door een labo en dat kan in sommige gevallen tot zes maanden duren. In het gespecialiseerde You An hospitaal in Beijing kan men nu de behandeling al opstarten binnen twee weken na de aanvankelijke diagnose. Ook in de provincie Yunnan –die procentueel het zwaarste getroffen is- zijn al pilootprojecten gestart.
In Beijing zijn 18.635 patiënten geregistreerd, en drie kwart daarvan raakte besmet door seksueel contact. Van januari tot oktober kwamen er 2.932 bij, en dat is 21,3% meer dan vorig jaar. De provincie met het hoogste aantal slachtoffers is Henan: 63.9401 hiv-dragers en 33.662 aidspatiënten. In de jaren 90 verdienden in een aantal dorpen van deze provincie de boeren een cent bij door regelmatig tegen betaling bloed te geven; de bloedafname gebeurde niet correct met grootschalige besmetting als gevolg. In Yunnan, dat grenst aan Myanmar, Laos en Vietnam, spelen drugsnaalden een rol.  In Guangdong valt het grote aantal besmettingen op bij mannelijke homoseksuele studenten; uit een enquête blijkt dat die niet alleen veel partners hebben maar bovendien zelden veilig vrijen.
In heel China  zijn 497.000 geregistreerde patiënten.154.000 personen zijn aan aids overleden. Naar schatting zijn er in werkelijkheid 810.000 dragers van het virus. China telt 3.413 centra voor behandeling  en meer dan 9.000 testcentra die met vrijwilligers werken.
Bronnen: China Daily, wantchinatimes

Print Friendly, PDF & Email

2 comments for “Aids: meer preventie, sneller opstarten behandeling

  1. ok ik hoop dat Premier Li beter werkt doet dan vroeger waar hij een governeur was in yunnan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *