Uitzonderlijke koude in China

Scholen gaan dicht, hulpverleners staan op stand-by, landbouwbedrijven moeten hun oogst beschermen: China is klaar voor het uitzonderlijke koude weer dat er deze week heerst.

vissers op ijsHet Nationaal Meteorologisch Centrum (NMC) heeft gisteren gewaarschuwd voor sneeuwstormen in het zuiden van China. De temperatuur kan dalen met 14 graden Celsius. De voorspelling is dat Shanghai, Changsha, Beijing en zes kustprovincies de laagste temperaturen in dertig jaar zullen meemaken. Voor de Chinese hoofdstad zou dat betekenen: min 17 graden Celsius. Koude lucht zal tot zaterdag sneeuw brengen naar de regio’s langs de Jangtserivier en hagel naar de bergachtige gebieden van het zuiden. In Zhejiang wordt twee dagen van hevige sneeuw verwacht. Op vele plaatsen zal ze tot 15 cm dik vallen. Ook Tibet mag sneeuwstormen verwachten. Vanaf maandag wordt het weer naar verwachting milder.

Voorzorgsmaatregelen

Toeristische natuurgebieden zoals het meer van Qiandao worden tijdelijk afgesloten. De scholen in Changsha (in Hunan, het binnenland) en Changzhou (in de kustprovincie Jiangsu) moeten de wintervakantie eerder laten beginnen. In Hangzhou (kustprovincie Zhejiang) krijgen leerlingen toestemming om thuis te blijven van school. De overheidsdiensten ten behoeve van de landbouw hebben de bedrijven het advies gegeven om door middel van organische meststoffen, bodemverbeteraars en plastic kassen hun oogsten te beschermen.
landbouwers in kassenEr zijn nu al landbouwers en tuinders die vrezen dat het grootste deel van hun oogst verloren zal gaan in temperaturen die met de uitzonderlijke koude dagenlang diep onder nul zullen blijven. Elektriciteitsbedrijven maken zich klaar om de voornaamste installaties ijsvrij te maken en stroomuitval te voorkomen. De verkeersdiensten nemen voorzorgsmaatregelen tegen massale opstoppingen en vertragingen van trein- en luchtverkeer, want het Chinese nieuwjaar is niet meer veraf.

Geen 2008

Bij de extreme weersomstandigheden in 2008 vielen er meer dan honderd doden en liep de economische schade op tot 21 miljard euro. Dat soort toestanden is nu onwaarschijnlijk omdat de periode van het voorspelde koude weer niet zo lang zal duren. Het NMC heeft ook enkel alarmfase blauw afgekondigd, de minst strikte van het waarschuwingssysteem met vier kleurcoderingen. Toch wil de overheid alles in het werk stellen om de effecten van het winterweer op te vangen, en is ze daartoe beter voorbereid dan acht jaar geleden.

Meisjes van de Kazakse bevolkingsgroep bij de openingsceremonie

Meisjes van de Kazakse bevolkingsgroep bij de openingsceremonie

Nationale Winterspelen, dat ook

Prettiger en ook in verband met koude en sneeuw is het nieuws over de Nationale Winterspelen van China. Die worden gehouden van 20 tot 30 januari en er nemen 1.388 sportmannen en -vrouwen deel als lid van 52 delegaties uit provincies en grote steden. Ze wedijveren met elkaar om 97 gouden medailles in 11 disciplines zoals schaatsen, ijshockey, curling, kunstschaatsen, skiën en schansspringen. Voor het eerst is de thuisbasis van deze spelen, die al werden georganiseerd in 1959, het noordwestelijke Xinjiang, de autonome regio voor de Oeigoeren. Er is in de hoofdstad Urumqi een nieuw sportpaleis van wereldklasse gebouwd voor de disciplines op ijs. De wedstrijden op sneeuw verlopen in twee bestaande en gerenoveerde skioorden. China heeft de ambitie bij de organisatie van zijn winterspelen kwaliteit en zuinigheid te combineren. De overheid wil de goede banden tussen de verschillende bevolkingsgroepen in het zonnetje zetten en het enthousiasme levend houden voor de Olympische Winterspelen van 2022 waarvoor China het gastland zal zijn. Wintersport is wel al langer populair in China, zeker in het noorden.

Atleten uit Hongkong nemen voor het eerst deel

Atleten uit Hongkong nemen voor het eerst deel


Schaatsen in Xinjiang in 1978

Schaatsen in Xinjiang in 1978


China Daily, Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *