Nobelprijs op zijn Chinees

De Future Science Awards, een nieuwe prijs op particulier initiatief voor topwetenschappers uit China is vorige zondag aangekondigd. Het prijzengeld zal een miljoen dollar bedragen. Sommigen spreken van een Nobelprijs op zijn Chinees. Daarnaast heeft de regering al langer de Nationale Wetenschapsprijzen.

einstDe Nobelprijs op zijn Chinees  is een initiatief van Chinese topwetenschappers en ondernemers. Onder hen Shi Yigong, een lid van de Chinese Academie voor Wetenschappen en winnaar van de Zweedse wetenschappelijke Gregori Aminoff prijs, Rao Yi, de voorzitter van het departement biowetenschappen aan de Universiteit van Beijing, Robin Li Yanhong, PDG van Baidu en Yang Yuanqing, CEO van Lenovo.
De aankondiging gebeurde op de tweede jaarlijkse Future Forum Annual Conference in Beijing. In feite zijn er twee prijzen, één voor biowetenschappen en een voor materiaalwetenschappen. Voor elk wordt vanaf 2017 een miljoen dollar voorzien. De vergelijking met de Nobelprijs gaat op in die zin dat het hier zoals bij de Nobelprijs om een privé-initiatief gaat. Wetenschappers en ondernemers drukten de hoop uit dat de nieuwe prijs creatief talent uit verschillende disciplines zal samenbrengen en nieuwe ideeën zal laten ontstaan. Het initiatief sluit aan bij de regeringsstrategie om de Chinese maatschappij en economie aan de top van de technologische kennis in de wereld te brengen en daarbij volop het privé-initiatief te laten spelen.

Nationale Wetenschapsprijzen

Daarnaast doet de regering ook zelf haar duit in het zakje. Vorige vrijdag waren de president en de eerste minister nog aanwezig bij de uitreiking van de nationale Wetenschapsprijzen  aan vernieuwende binnen- en buitenlandse wetenschappers. Premier Li riep er onder meer op de overcapaciteit in traditionele industrietakken af te bouwen en deze sectoren te verbinden met de ontwikkeling van Internet. Voor 2015 werden 295 onderzoeksresultaten gelauwerd: 42 in natuurwetenschappen, 66 technologische uitvindingen, en 187 wetenschappelijk-technologische stappen vooruit. Nochtans viel de oogst dit jaar wat tegen. De hoofdprijzen, goed voor 5 miljoen yuan, werden in geen van de drie categorieën uitgereikt. Het was sinds 2004 geleden dat dit nog was gebeurd. Vorige winnaars waren onder meer Yuan Longping, de ‘vader van de hybride rijst’ en kernfysicus Yu Min. Opmerkelijk is dat Tu Youyou, de Nobelprijswinnares geneeskunde 2015, niet op de shortlist 2015 stond. Bij de belangrijkste gehuldigde personen en organisaties dit jaar waren Pan Jianwei van de University of Science and Technology in Hefei die onderzoek doet naar kwantum teleportatie technologie, het bedrijf Sinopec met een milieuvriendelijke productietechnologie voor arene, een stof die in geneesmiddelen en pesticiden gebruikt wordt, en de organisatie die instaat voor de hogesnelheidstrein Beijing-Shanghai.
Bron: China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *