Regering gaat iets doen voor achtergelaten kinderen

De regering heeft besloten dat iets moet gebeuren om het uitdijende probleem van op het platteland achtergelaten kinderen te stoppen. Het fenomeen is het voorbije decennium erger geworden. Meer mensen zijn in de stad gaan wonen. Maar omdat ze er nog geen vaste domicilie (hukou) hebben kunnen hun kinderen er niet gratis naar school gaan of medische zorgen krijgen. De kinderen worden dan maar achtergelaten bij de grootouders of andere verwanten, of moeten zich in extreme gevallen alleen behelpen.

kinderenVolgens een nieuwe schatting van een expert zouden er tot 100 miljoen kinderen door hun in de stad werkende ouders achtergelaten zijn. Tot nu toe hield men het bij een schatting van 61 miljoen. Song Yinghui, een professor van de Beijing Normaal Universiteit gaf zijn schatting op een seminarie in Tianjin, gehouden ter voorbereiding van een nationale telling. Song schat dat er 60 miljoen kinderen op het platteland achtergelaten zijn en 36 miljoen anderen vormen een niet geregistreerde vlottende bevolking: ze leven in een stad terwijl hun ouders in een andere stad leven.
Uit talrijke studies blijkt dat deze achtergelaten kinderen meer kans lopen slachtoffer te worden van geweld of seksueel misbruik en dat het zelfmoordcijfer er ook hoger ligt. Hun schoolprestaties zijn zwakker en hun emotionele ontwikkeling loopt achter. Er is ook een grotere kans dat ze later in de criminaliteit terecht komen.
In februari heeft de regering laten weten dat ze het aantal kinderen in die situatie tegen 2020 gevoelig wil laten verminderen. Die taak is toegewezen aan het Ministerie van Burgerzaken. Het project loopt parallel met een project in het Vijfjarenplan om tegen 2020 de absolute armoede uit te roeien.
Toch is de doelgroep van beide projecten niet dezelfde. Achtergelaten kinderen zijn niet noodzakelijk arm, hun problemen zijn eerder psychologisch. Volgens Liu Xinyu, de stichter van een ngo die de kinderen helpt, zijn de armste mensen op het platteland eerder diegenen die niet in de stad gaan werken. Liu looft de regering omdat ze meer inspanningen gaat doen om het probleem aan te pakken, en verwacht dat gedurende geruime tijd belangrijke hoeveelheden sociale middelen ingezet dienen te worden om de kinderen te ondersteunen. Het probleem kan niet één-twee-drie opgelost worden, want het wortelt in diepe economische en sociale tegenstellingen.
Bron: Global Times

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Regering gaat iets doen voor achtergelaten kinderen

  1. leuk, maar in de tussentijd sturen veel rijke ouders hun kinderen naar een privé school waar ze maar 1 keer per jaar ziet. zelf naar het buitenland op 11 jarige leeftijd. parachute kinderen. en waarom geen onderzoek naar deze kinderen. met hun rijke corrupte ouders. ik heb niks tegen zulke kinderen in de jaren 80 wanneer China open gaat voor de west. en zulke kinderen hadden ook erg veel kennis meegenomen naar China, maar nu hebben we ze wel nodig. Jackie Chan zoon met zijn drugs gebruik, bo xilai, 曲婉婷 bekend met het lied 我的歌声里 haar moeder was net gearresteerd voor corruptie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *