Rechtbanken streamen processen

Chinese rechtbanken zijn begonnen processen op het internet te streamen. Het is een stap naar meer transparantie van de rechtspraak. Sommigen stellen vragen bij de privacy.

processenVia de nieuwe website tingshen.court.gov.cn kan iedereen processen volgen. Sommige worden live uitgezonden, andere zijn opgenomen. De processen betreffen verschillende soorten zaken: handelsgeschillen, copyrightzaken, maar ook moorden, overvallen, echtscheidingen of drugshandel. De BBC geeft het concrete voorbeeld van een conflict tussen de firma Tencent en het Ministerie van Handel over copyright.
Met de cursor kan je over een interactieve kaart van China gaan. Per provincie krijg je een lijst van de verschillende gerechtshoven met het aantal rechtszaken dat al online staat. Het scherm kan soms gesplitst worden zodat men de zaal bekijkt vanuit het standpunt van de beschuldigde, van de rechter(s) of van de advocaten. Sommige processen kan men ook achteraf nog opvragen.
De streaming is een stap vooruit vergeleken met het huidige systeem. Rechtszaken zijn  in principe open maar rechtbanken kunnen vrij willekeurig ongewenste personen (dat kunnen zelfs familieleden of journalisten zijn) buiten houden. De BBC vermoedt dat controversiële politieke zaken niet zullen gestreamd worden, maar  erkent dat de streaming op zich een vooruitgang is. Het zal veel mensen helpen om op te komen voor hun rechten wanneer ze zien dat anderen dat met succes kunnen doen voor de rechtbank. De BBC geeft hier als voorbeeld een geschil rond compensatie voor onteigende huizen.
Zhou Qiang, voorzitter van het Chinese Opperste Gerechtshof hoopt dat de streaming ‘beter het recht van de bevolking om te weten en toezicht te houden op  wat er gebeurt zal waarborgen’.
Bij de advocaten zijn er verschillende opinies. Sommigen denken dat het systeem iedereen zal dwingen professioneler te werken. Het kan ook beletten dat rechtszaken gemanipuleerd worden en het kan de rechtspraak eerlijker maken. Maar een mensenrechtenadvocaat als Liang Xiaojun verklaarde aan BBC dat hij het geen goed idee vindt. Bij een rechtszaak zijn veel mensen betrokken en die vinden het niet fijn dat privé-informatie via de streaming in het publiek gegooid wordt. Ook andere advocaten vinden dat de schending van de privacy in het geval van kleine misdrijven op iets negatiefs kan uitdraaien.
Het project is niet even ver gevorderd in alle provincies. Jiangsu en Guangdong staan het verst. Van Tibet en Xinjiang is nog niets op het net te vinden. Het is niet duidelijk of en wanneer deze provincies zullen volgen. Het is in elk geval een stap vooruit naar een verbetering van de rechtsstaat.
Bron: BBC

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *