Parelrivierdelta heeft weer tekort aan migranten

De Parelrivierdelta (PRD) kent met de heropleving weer een migrantentekort. Vooral KMO’s zouden in het nauw zitten. Anderen vinden dan weer dat het fenomeen bevorderlijk kan zijn voor het upgraden van de industrie met meer hightech en minder laaggeschoolde arbeid.

Migranten op straatjobmarkt

Migranten op straatjobmarkt: straks hoofd omhoog?


Het tekort doet zich wel vaker voor in Zuid-China rond de Chinese nieuwjaarsperiode. In Dongguan heeft 99 % van de lokale ondernemingen het moeilijk om personeel aan te werven. De stad Zhongshan heeft een tekort van 30.000 arbeiders. In de hoofdstad Kanton kent de catering en de verwerkende nijverheid een structureel tekort. De speelgoednijverheid mankeert de helft van het benodigd personeel.
Volgens experten is het economisch herstel oorzaak van het tekort. De echte reden zou echter liggen in de tamelijk lage salarissen, die vooral de jonge migranten niet zien zitten. Daarnaast zijn heel wat ondernemingen van de kust verhuisd naar de binnenprovincies Jiangxi, Hunan en Sichuan. Dit laat migranten toe te werken in hun streken van oorsprong. Daarnaast heeft de regering enkele maatregelen uitgevaardigd om de landbouw aantrekkelijker te maken, en heeft ze vorming georganiseerd om migranten die door de exportdaling zonder werk vielen, in hun streek van herkomst op te leiden voor een nieuwe baan.
CCTV over het tekort

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *