Schandaal met vaccin schokt China. Regering belooft doortastend optreden (upd)

Vorige week zijn onregelmatigheden bij de productie van een vaccin tegen hondsdolheid aan het licht gekomen. Het publiek reageert ontzet op de nieuwe problemen. Premier Li belooft een krachtdadige reactie. Voorlopig zijn er geen slachtoffers.

vaccinChangchun Changsheng Bio-Tech is een producent van onder meer vaccins tegen hondsdolheid. Uit een onderzoek van het Chinese agentschap voor veiligheid van voedsel en geneesmiddelen (China Food and Drug Administration ,CFDA) is gebleken dat het bedrijf een loopje nam met de productienormen voor 113.000 dosissen. Het vervalste om dat toe te dekken productiegegevens en inspectieverslagen. De productie is stopgezet en de verdachte vaccins zouden tegengehouden of teruggeroepen zijn. Het bedrijf verliest zijn licentie. Dat is op 15 juli bekend gemaakt. Maar een en ander is het gevolg van een onaangekondigde inspectie al op 5 juli, na een tip.
Changsheng is de tweede grootste producent van vaccins tegen hondsdolheid in het land. Sinds begonnen werd met vaccinaties enkele jaren terug is het aantal gevallen van hondsdolheid in China voortdurend gedaald.

Al eerder problemen met bedrijf

Op 17 juli maakte de provinciale regering van Jilin bekend dat er eerder in 2017 al problemen waren met gecombineerde vaccins tegen difterie, kinkhoest en tetanus van hetzelfde bedrijf. Er waren 252.000 verdachte dosissen geleverd aan gezondheidscentra in de provincie Shandong, maar ze zouden grotendeels gerecupereerd zijn. Andere bronnen melden echter dat in twee provincies samen 360,000 mensen het vaccin toch toegediend kregen. Het bedrijf kreeg een boete van 2,56 miljoen yuan en goederen ter waarde van 859.000 yuan werden geconfisqueerd. De productie van het vaccin werd stilgelegd. Volgens medische experts is het vaccin niet schadelijk, maar beschermt het onvoldoende tegen de geviseerde ziekten. In februari dit jaar is een plan opgesteld om een aantal kinderen opnieuw te vaccineren.
Moederbedrijf Changcheng Bio-Tech is op de beurs genoteerd. In enkele dagen verloren de aandelen 47% van hun waarde, tot de handel stopgezet werd. Het bedrijf heeft zich geëxcuseerd en gezegd dat het ‘schuldig is en zich schaamt’. De beurs van Shenzhen heeft Changsheng Bio-Tech aangemaand om in het vervolg problemen sneller aan het publiek bekend te maken.

Publiek verontwaardigd.

vaccinToen het nieuws bekend werd kwamen direct overal commentaren los. In het verleden zijn er al schandalen rond voedsel en geneesmiddelen geweest en het onderwerp ligt zeer gevoelig bij het publiek. Sommigen verliezen het vertrouwen in de capaciteit van de overheid om dit soort problemen definitief uit te roeien.
Volgens de CFDA zijn er geen aanwijzingen van negatieve gevolgen van het hondsdolheid virus. Maar het publiek is vooral ongerust over het DPT vaccin dat systematisch aan kinderen toegediend wordt.
Op WeChat, kwam het woord ‘vaccin’ in het weekend 31 miljoen keer voor in artikelen of zoekopdrachten. Op Weibo werd de hashtag over het schandaal tientallen miljoenen keren aangeklikt. Voor de ongerustheid op het internet verwijst Global Times naar een artikel ‘De koning van de vaccins’. Daarin werd beweerd dat er veel slechte vaccins in omloop zijn en dat de controle erg zwak is. Global Times denkt dat dit onbetrouwbaar artikel veel paniek kon veroorzaken omdat de overheid te lang wachtte met reageren na de eerste berichten. Sommige westerse media maken melding van het verwijderen van een te kritisch artikel van het internet.
Nu de Chinezen een steeds betere levensstandaard hebben verwachten ze ook 100% veilige vaccins, zeker voor hun kinderen. De roep om meer sluitende controle en strengere straffen voor dit soort misdrijven klinkt luid. Sommigen eisen de doodstraf. Op Weibo accounts van officiële instellingen kwam de raad ‘zich niet te laten meeslepen door angst of paniek’.
Het schandaal ondermijnt ook de inspanningen van president Xi om het imago van de Chinese fabrikanten van geneesmiddelen op te poetsen en van China een leidende producent in de wereld te maken.

Drastische maatregelen

Premier Li verklaarde zondag op de website van de regering dat het vaccinbedrijf ‘een morele grens’ heeft overschreden. ‘We zullen illegale en criminele daden die de veiligheid van mensenlevens bedreigen, hard aanpakken, overtreders streng straffen volgens de wet, en vastberaden en streng kritiek geven op toezichters die hun plicht verwaarlozen’, beloofde de premier. De regering zal ook ‘ een diepgaand onderzoek voeren naar het hele productieproces en de verkoop van vaccins’
De CFDA is met een officieel onderzoek naar Changchun Changcheng begonnen. Personen die verdacht worden van overtredingen zullen aan het gerecht overgeleverd worden.
De andere soorten vaccins die door het bedrijf vervaardigd worden blijken wel aan de normen te voldoen. Wel zal CFDA nog de monsters van vorige producties die in het bedrijf bewaard zijn, onderzoeken.
Het agentschap is ook van plan voortaan meer onaangekondigde inspecties door te voeren bij andere fabrikanten van vaccins. Daar bovenop zal de regering zelf een speciale onderzoeksgroep sturen naar alle producenten van vaccins.
Ook staatsmedia riepen op tot strengere regels en strengere straffen voor inbreuken op de veiligheid van voedsel en geneesmiddelen. China Daily riep farmaceutische bedrijven op morele principes te laten voorgaan op maximale winst. De Procuratorate Daily, een publicatie van het Opperste Openbaar Ministerie, riep op tot meer controle en strengere straffen. Global Times ziet het verdelen van veilige vaccins als een element van een modern goed bestuur van het land.
Intussen heeft ook president Xi een grondig onderzoek geëist. Al vijf directeuren van het bedrijf zijn aangehouden.

Vorige schandalen zinderen na

In 2016 waren er al eens problemen met vaccins. Een bende verkocht illegaal vaccins die niet correct gekoeld en vervoerd waren. Het ging toen om 870 miljoen yuan. Premier Li verklaarde toen al dat China de achterpoortjes van het controlesysteem op vaccins moest sluiten.
In november 2017 had een andere grote producent van vaccins, Wuhan Institute of Biological Products, 400.520 minderwaardige DPT vaccins geleverd in Chongqing en Hebei.
Er zijn in het verleden verschillende grote schandalen met voedsel of geneesmiddelen geweest. Bekendst zijn het melkpoeder met melamine voor babies in 2008 en de hormonenvarkens van 2011. Telkens zijn er nieuwe  striktere regels uitgevaardigd en werden strenge straffen uitgedeeld. In 2007 werd een corrupte directeur van de CFDA terechtgesteld, als één van de weinigen voor een misdrijf waarbij geen geweld is gepleegd.
Bronnen: People’s Daily, China Daily, Global Times, South China Morning Post, Guardian, New York Times, Financial Times, Reuters, Bloomberg.

Print Friendly, PDF & Email

12 comments for “Schandaal met vaccin schokt China. Regering belooft doortastend optreden (upd)

 1. Dat ruikt tocht naar corruptie, waarbij de lokale overheid of andere overheidsinstanties betrokken zijn.
  Het vertrouwen in het overheidssysteem krijgt weer een serieuze knauw. China heeft al een tijdje een vertrouwensprobleem.
  De overheid zegt: ‘we hebben alles onder controle, luister naar ons, we leiden jullie naar een betere toekomst.’ Ondertussen duldt diezelfde overheid weinig protest, worden ngo’s en het middenveld in het gareel gehouden met allerhande wetten.’
  De overheid duldt niet al te veel participatie. Als het dan fout gaat, moet het ook haar schuld aanvaarden.

 2. @ajpeking: wantoestanden zoals deze los je waarschijnlijk niet op met meer participatie of middenveld. Wel met betere controles, strenger optreden tegen corruptie en betere bescherming van klokkenluiders. In dit concreet geval lijkt een klokkenluider in het spel. De aangehouden personen zijn stafleden van het bedrijf. Er zijn nog geen van corruptie verdachte inspecteurs aangehouden.

 3. Dit heeft niks met corruptie van de overheid te maken, meer met te veel vertrouwen in het Chinese volk. Het Chinese volk is tot het bot corrupt en de Chinese overheid doet er niks mee. In Hong Kong worden gewone volk gearresteerd door de ICAC. In China gebeurt dat gewoon niet. Huizen die erg aan toe zijn kun je zomaar verhuren aan derden zonder te worden gearresteerd. Dus geen wonder dat China een digitale credit system wil introduceren.

 4. Het verhaal van de Volkskrant lijkt erg op de indianenverhalen van tegenstanders van vaccins die ook bij ons verschijnen: kinderen worden ziek door vaccins en de overheid stopt het in de doofpot. Dat Volkskrant dit soort twijfelachtige verhalen moet opdissen om het Chinese vaccinbeleid in een slecht daglicht te plaatsen zegt meer over de krant dan over China.

 5. Het gaat hier niet om het vaccinatieschandaal an sich.
  Niemand in China vertrouwt de overheid. Waarom ? Geen transparantie in top-down beslissingen, weinig communicatie, geen verantwoording.
  Tegelijkertijd wordt steeds harder opgetreden tegen de civil society, ngo’s, journalisten en protesten.

 6. Massale introductie van ‘het middenveld, ngo’s, burgerparticipatie, protesten…’ in China en alle problemen verdwijnen vanzelf. Wie gelooft die sprookjes nog? Irakezen, Syriërs, Myanmarezen, Venezolanen, Russen… alvast niet meer. Wat je zelf niet wilt, doe dat ook de ander niet. De wereld is geen westers computerspel waarin burgeroorlog, doden, verkrachtingen en massale verarming virtueel blijven.
  Elke maatschappij heeft een eigen cultuur en vanuit die specifieke cultuur moeten problemen opgelost worden. Oplossingen uit andere culturen kunnen als inspiratiebron fungeren. Aan zij die last hebben van een superioriteitscomplex, een citaat van Ai Weiwei: “Ik wil dingen zeggen en doen die in het voordeel van onze maatschappij zijn. Niet zomaar kritiek spuien maar ook oplossingen aanbieden. Ik haat mensen die denken dat ze de besten zijn. Er zijn altijd problemen en er zijn altijd oplossingen. Wanneer ik geen oplossing heb, waarom zou ik dan over het probleem spreken?”

 7. NGO’s, bedoel je zoals Oxfam? Ja, die zijn erg transparant wanneer kinderen worden verkracht. NGO’s zijn er om geld te verdienen niet om mensen uit armoede te halen. Om aan geld te komen hebben ze donatie nodig. Dus verzinnen ze allerlei verhalen en nepcijfers en laten het publiceren in kranten met grote koppen om aan donatie te komen. We weten dat mensen erg graag over het slechte China willen lezen.

 8. @hahaha.
  De toespeling tegen Huub (over Falungong: zie reactie 79909) is ongepast. De redactie wil geen persoonlijke aanvallen op de website.
  Wij dringen er nogmaals op aan dat reacties gaan over een bepaald artikel, argumenten bevatten en niet op de man/vrouw spelen.
  Reacties die daar niet aan voldoen worden normaal gesproken geweigerd.

 9. @Frank W: er doen veel indianenverhalen omtrent vaccins de ronde ‘bij ons’.Door deze desinformatie wantrouwen mensen de vaccineringen.
  In China zijn het echter geen indianenverhalen maar feitelijkheden. Er zijn fake vaccins of substandard vaccins verkocht en bij kinderen gebruikt. De overheid heeft al arrestaties verricht. Het effect is dezelfde: mensen vertrouwen de overheid niet meer. De rijken gaan naar HongKong of Japan voor de veilige westerse vaccins en het gewone volk blijft zitten met een groeiend wantrouwen na het zoveelste schandaal.

 10. Hondsdolheid, difterie, kinkhoest en tetanus. Deze zijn B vaccine en dus geen A vaccine. Bij a vaccine krijgt elke burger het van de overheid gratis. Een B vaccine krijgt je alleen via op doctors voorschrift zoals bij een tetanus nadat je bent gebeten. Hondsdolheid en difterie kan je krijgen als je naar het buitenland gaat reizen. Je moet dat zelf betalen of het wordt via de reisverzekering vergoed. Omdat het hondsdolheid al jaren niet meer bestaat in Europa. Jammer genoeg komt het nog vaak voor in China. Dat is nou B vaccine waar je zelf moet betalen. Jammer genoeg is daarom controle ook erg laks.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *