China ontketent een revolutie in de melkveeteelt

China kwam al eerder in het nieuws met het succesvol klonen van melkvee. China heeft nu ook twee geavanceerde genetische chips ontwikkeld om het beste melkvee te selecteren voor wat betreft melkproductie en ziekteresistentie. Dit zal de Chinese zuivelindustrie tot de meest geavanceerde ter wereld maken.

Moderne Chinese stal; foto Baidu (disclaimer)

Sprong voorwaarts

China heeft een monumentale sprong voorwaarts gemaakt in de technologie voor het fokken van melkvee met de eigen ontwikkeling van twee geavanceerde genetische chips. Deze innovatieve hulpmiddelen zijn ontworpen om de beste melkveerassen te evalueren en te filteren voor superieure melkproductie en verbeterde ziekteresistentie. Deze doorbraak vult een aanzienlijke binnenlandse kloof in genetische evaluatie voor melkvee, waardoor China nu voorop loopt op het gebied van innovatie in de agribusiness op dit kritieke gebied.

Baanbrekend

Deze nieuwe genetische chips zijn ontwikkeld door het National Center of Technology Innovation for Dairy (NCTID) en bieden een baanbrekend voordeel in efficiëntie en kosten. Volgens informatie van de NCTID maken de chips testen mogelijk die meer dan vier keer sneller verlopen en slechts een vijfde kosten van die van traditionele whole-genome sequencing. Met behulp van micro-array-technologie analyseren deze bioinformaticahulpmiddelen met hoge doorvoer nauwkeurig genen die verband houden met wenselijke eigenschappen, met een hogere gevoeligheid en specificiteit dan de courante technologie.

Platform

De onderzoeksmedewerker van het NCTID, Li Xihe, benadrukte de samenwerkingsinspanning achter deze prestatie. Om de belangrijkste uitdagingen in de Chinese zuivelsector aan te pakken, werkte het centrum samen met universiteiten, onderzoeksinstituten en toonaangevende zuivelbedrijven. Deze samenwerking leidde tot de oprichting van een enorm big-data-platform voor het fokken van zuivel, gebruikmakend van gegevens van 96 grootschalige boerderijen en meer dan 600.000 melkkoeien in het hele land, waarbij machine learning wordt toegepast om uitgebreide gegevens over genetische eigenschappen te analyseren.

Eiwit en vet

Dit uitgebreide onderzoek maakte de succesvolle identificatie van genetische vingerafdrukken mogelijk voor zowel internationale zuivelrassen als inheemse Chinese. Op basis van deze diepgaande inzichten ontwikkelde het NCTID-team de twee nieuwe chips. Hun primaire doel is ervoor te zorgen dat geselecteerde koeien consequent eiwitrijke, vetrijke melk produceren, terwijl ze ook lage somatische cel- en bacterieaantallen behouden, wat een directe invloed heeft op de kwaliteit van zuivelproducten en de efficiëntie van de boerderij.

Volgende stappen

Vooruitkijkend richt het NCTID zich op het cultiveren van nieuwe gelokaliseerde melkveerassen en het ontwikkelen van een reeks functionele genetische chips die verder gaan dan traditionele eigenschappen. Deze toekomstige hulpmiddelen zullen niet alleen de veredeling ondersteunen voor verbeterde melkproductie en gezondheidsprestaties, maar zullen ook eigenschappen identificeren voor cruciale gebieden als lage koolstofemissies (gehoor gevend aan de alsmaar strengere milieu-eisen), hittebestendigheid (in verband met de opwarming van de aarde) en unieke smaakprofielen (inspelend op de Chinese smaak). Deze vooruitstrevende aanpak is bedoeld om China’s zelfvoorziening voor zuivel verder te versterken, maar kan ook bijdragen aan de wereldwijde zuiveleconomie.

Extra

NCTID is gelegen in Huhhot, de hoofdstad van de autonome regio Binnen Mongolië. Huhhot is de thuisbasis van China’s grootste zuivelbedrijven: Yili en Mengniu. NCTID is een organisatie met leden. Het ledenbestand bestaat uit: 31 ondernemingen (o.a. Yili), 15 universiteiten en 13 onderzoeksinstituten, verspreid over heel China. Het is opnieuw een mooi voorbeeld van een Chinees diffuus netwerk, door de overheid gecreëerd en door de betrokkenen bestuurd.

Bron: Dairy News 23/6/2025)