Amnestie voor de 70e bevrijdingsdag, strikt gereguleerd

Het Nationaal Volkscongres heeft besloten amnestie te verlenen aan duizenden gevangenen, ter gelegenheid van de 70e gedenkdag van het einde van de Tweede Wereldoorlog op 3 september 2015. Twee groepen van gevangenen zullen er voordeel bij hebben: hoogbejaarden en minderjarigen.

de aankondigingHet Permanent Comité van het Nationaal Volkscongres, de hoogste wetgevende instantie, heeft afgelopen zaterdag, na een debat dat vorige week maandag was begonnen, besloten tot de maatregel. President Xi Jinping heeft hem bekendgemaakt. Oorlogsveteranen, die na 1949 misdaden hebben begaan, bejaarde, zieke en minderjarige gestraften krijgen kwijtschelding van hun straf. Het is de achtste keer dat de Volksrepubliek amnestie verleent aan bepaalde categorieën. In 1959 kregen personen die niet waren veroordeeld voor oorlogsmisdaden kwijtschelding van hun straf: toen was de Volksrepubliek tien jaar oud. In 1975 werd ook een aantal oorlogsmisdadigers vrijgelaten.

Bejaarden en minderjarigen

Dit keer komen vier groepen van gevangenen in aanmerking die geen gevaar vormen voor de maatschappij en die voor 1 januari van dit jaar veroordeeld zijn.

  1. De enkele nog levende hoogbejaarde misdadigers die indertijd deelgenomen hebben aan de strijd tegen de Japanse bezetters en aan de burgeroorlog tegen de Kwomintang.
  2. Misdadigers die meegestreden hebben in conflicten voor het behoud van de nationale onafhankelijkheid, veiligheid en territoriale integriteit. Later hebben zij zware misstappen begaan die hen nu worden vergeven, behalve als zij zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige misdaden zoals verduistering, het aannemen van steekpenningen, georganiseerde misdaad, terrorisme. De amnestie geldt bij deze groep niet voor recidivisten.
  3. Misdadigers vanaf 75 jaar oud, invalide zwaar hulpbehoevende gevangenen.
  4. Jongeren van onder de achttien die maximaal drie jaar of minder dan een jaar gevangenisstraf uitzitten. De amnestie geldt bij deze groep niet voor plegers van doodslag, verkrachters, terroristen of drugscriminelen.

Zorgvuldige selectie

Xi tekentDe maatregel was al sinds mei 2015 in voorbereiding en duizenden gevangenen zullen ervan kunnen profiteren. Ze komen allemaal vrij tegen het einde van dit jaar. De oudste van hen is 95. De regering zal voorzieningen treffen voor de hulpbehoevenden. Het exacte aantal van de begenadigden zal pas bekend zijn na de voltooiing van de ingewikkelde en zorgvuldige selectie die lokale gerechtshoven en gevangenissen nu moeten gaan uitvoeren. Vijf instellingen van justitie en regering hebben een gezamenlijk communiqué uitgebracht om de kwijtschelding van de straffen strikt volgens bepaalde regels, op een verstandige en wettelijke manier te laten verlopen. Dat meldt het Centraal Comité van de regerende Communistische Partij van China. De vijf verantwoordelijke instituties zijn het Hoogste Volksgerechtshof, het Hoogste Volksprocuratoraat (Openbaar Ministerie), de ministeries van Justitie, Openbare Orde en Staatsveiligheid. De lokale overheden die belast zijn met de uitvoering moeten ervoor zorgen dat er op geen enkele wijze sprake kan zijn van corruptie of bevoordeling. Daarop zal streng worden toegezien. Niemand die in aanmerking komt mag worden uitgesloten en niemand die geen recht op kwijtschelding heeft mag vrijkomen.

Humaan en educatief

Juristen zien de amnestie als de naleving van ‘de Chinese traditie om bejaarden te respecteren en voor jongeren te zorgen’ en benadrukken dat de gereviseerde Strafwet van 2011 voorziet in mildheid bij het bestraffen van ouden van dagen. Volgens Gao Mingxuan, erevoorzitter van de Vereniging voor Onderzoek op het gebied van de Strafwet, is de amnestie een voorbeeld van respect voor de mensenrechten, waarbij China zich aansluit bij een gangbare humanitaire praktijk in de wereld. Gao kent echter ook een opvoedkundige waarde toe aan de maatregel in deze specifieke context. Samen met de geplande militaire parade en andere evenementen om de 70e verjaardag van het einde van WO II te vieren, zal de vrijlating van deze gevangenen de bevolking aanmoedigen om ‘de geschiedenis te herdenken, zich te verzetten tegen de oorlog en te ijveren voor de vrede’.
Xinhua, World News (WN) Network
artikel met video CCTV
http://article.wn.com/view/2015/08/30/China_confirms_prisoner_amnesty_for_WWII_anniversary/
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *