Vereenvoudigde registratie van bedrijven om ondernemerschap te stimuleren

De registratie van bedrijven in China wordt vereenvoudigd om administratiekosten te drukken. Door de ondersteuning van het ondernemerschap wil de regering de economische herstructurering bevorderen.

registratie van bedrijvenGisteren heeft premier Li Keqiang een kabinetszitting geleid waar de beslissing viel om met verscheidene maatregelen het zakendoen en het ondernemen efficiënter te maken. Voor Li is dat een essentiële voorwaarde om de economie verder op een stabiele manier te laten groeien en om de werkgelegenheid te handhaven.

Integratie van vergunningen

In maart 2014 is al begonnen met ingrepen om de administratieve procedures te vereenvoudigen en de eisen te verlagen voor al wie een bedrijf wilde beginnen. Voor die tijd duurde het maanden en kostte het handenvol geld om een bedrijf te starten. De regering stelt negatieve lijsten op om duidelijk te maken wat voor bedrijven niet voor registratie in aanmerking komen. Ze zal dan het aantal documenten voor de registratie van bedrijven die wel toegelaten zijn beperken tot een algemeen certificaat. Bedrijfsvergunningen, organisatiecertificaten en fiscale attesten zullen worden geïntegreerd om de institutionele kosten voor ondernemers te verminderen. Belangrijk bij de registratie van bedrijven is de vestigingsvergunning. De eisen om toestemming van de overheid te krijgen voor bepaalde activiteiten zullen minder streng worden. In steden Shanghai zal het gemakkelijker worden toe te staan om van woongelegenheden zakencentra te maken. De State Administration for Industry and Commerce (SAIC) zal de overschakeling op e-formulieren bij de registratie bevorderen. Eerst mogen de provincies Jiangsu en Hebei de digitale registratie uitproberen. Het is de bedoeling om de hervorming dan over het land uit te breiden.
Werknemers die hun baan verliezen door het beleid tegen de overcapaciteit in bepaalde sectoren krijgen ondersteuning als ze op het ondernemerschap willen overschakelen. Ze krijgen daar belastingvermindering bij en zullen minder administratiekosten dan normaal moeten betalen. De integratie van het grote aantal benodigde certificaten in één document zal gelden voor alle individuele zakenmensen.

Ruimte op de markt

Ook zullen ondernemingen het gemakkelijker krijgen om hun activiteiten te staken, de markt te verlaten en zo ruimte te creëren voor nieuwkomers. Li Keqiang verantwoordt dit als volgt: ‘alleen als de regering in staat is de markt te reguleren kan ze de vrijheid van de marktactiviteiten garanderen. Een effectieve regulering zal zorgen voor een vlotte overdracht van de economische macht voor een snellere groei van de bedrijven.’ In Pudong in Shanghai, Yancheng in de provincie Jiangsu, Ningbo in Zhejiang en Shenzhen in Guangdong, in een aantal plaatsen aan de welvarende en bedrijvige kust dus, lopen proefprojecten in die zin.
Op dit soort terreinen is de overheid dus al een tijd met hervormingen bezig en die activiteit verloopt nu sneller. Eind april waren 8,89 miljoen nieuwe geïntegreerde certificatieformulieren uitgereikt. In het eerste kwartaal is de registratie van bedrijven in 4,6 miljoen nieuwe ondernemingen geslaagd, dat is 13,1% meer dan in dezelfde periode in 2015. Het hierbij geregistreerde kapitaal bedroeg 1,8 biljoen dollar en dat is 66% meer in de twee vergeleken periodes. Vorig jaar zouden er volgens het hoofd van de SAIC elke dag 12.000 nieuwe bedrijven zijn bijgekomen, een toename van 20% tegenover 2014.
Xinhua, China Daily
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *